Podávání stravy pacientům, seniorům na LDN
Feeding of patients, seniors in hospice
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/28672Identifiers
Study Information System: 85692
Collections
- Kvalifikační práce [1161]
Author
Advisor
Referee
Václavíková, Zdena
Pavlíčková, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Medicine in Hradec Králové
Discipline
General Nurse
Department
Department of Social Medicine
Date of defense
16. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Very good
95 Univerzita Karlova v Praze - Léka ská fakulta v Hradci Králové Ústav sociálního léka ství Odd lení ošet ovatelství Anotace bakalá ské práce Název práce v ýJ: Podávání stravy pacient m, senior m na LDN Název práce v AJ: Feeding of patients, seniors in hospice Rok obhajoby : 2010 Vysoká škola: Ústav sociálního léka ství LF UK v Hradci Králové, Odd lení ošet ovatelství Autor práce: Jana Škodová Vedoucí práce: Jaroslava Pečenková Abstrakt v ýJ: Bakalá ská práce pojednává o problematice podávání stravy senior m na LDN. Cílem práce bylo zjistit výživový stav senior v LDN, jejich stravovací návyky a spokojenost s podáváním stravy. V teoretické části je zd razn n význam výživy, popsány jsou základní složky potravy (bílkoviny, cukry,tuky,vitamíny, minerály a stopové prvky), metody vyšet ení nutričního stavu, dietní systém. Dále jsou definovány formy nutriční terapie a metodika podávání stravy senior m. Bakalá ská práce je postavena na základ kvantitativního výzkumu formou dotazníkového šet ení. Sleduje se zde výživový stav senior na LDN, jejich stravovací návyky a spokojenost s podáváním stravy.Byl vypracován dotazník, který byl rozdán pacient m ve v ku nad 65 let na LDN v Jarom i a na LDN v Hradci Králové. Abstrakt v AJ: The bachelor thesis deals with feeding of seniors in hospice. The aim of the thesis is to...
v AJ: The bachelor thesis deals with feeding of seniors in hospice. The aim of the thesis is to investigate the nutritional state of seniors in hospice, their dietary habits, and their satisfaction with feeding. The importance of nutrition, the main components of diet (proteins, saccharides, lipids, vitamins, minerals, and trace elements), examinational methods of nutritional state, and dietary system is emphasized in the theoretical part of the thesis. Further, the trophotherapy and the methodology of seniors feeding are defined. The bachelor thesis is based on the quantitative research using the method of questionnaire. The nutritional state od seniors in hospice, their dietary habits, and satisfaction with feeding are monitored thereby. The created questionnaire was distributed to patients, 65 years old and over, in hospice in Jaroměř and hospice in Hradec Králové. Klíčová slova v AJ: senior, hospice, nutrition, nutritional screening, feeding, dietary system