Zobrazit minimální záznam

Uptake and Utilization of Different Nitrogen Forms by Wheat Plants
dc.creatorRaimanová, Ivana
dc.date.accessioned2021-05-19T15:24:57Z
dc.date.available2021-05-19T15:24:57Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24812
dc.description.abstractIn spite of the Green Revolution's success, the growing world population together with the degradation of agricultural land and its decrease create pressure on increasing the food production rate and the volume of crop production. Economic reasons and the whole society emphasis on environmental protection lead to the search of new possibilities to increase the efficiency of necessary inputs, esp. energy, nitrogen fertilizers and plant protection products. Economically significant wheat species (Triticum aestivum L. and Triticum durum Desf.) belongs with its area to the most grown crops in the world and they ensure an important part of the food of the world's population. Agro-ecological conditions under which wheat is grown, ranges from semiarid areas to areas with frequent precipitation, from tropics to cool areas in high latitudes with short growing season. Crop systems include various methods of plant nutrition and irrigation, different crop rotations and various soil treatment. This range of soil-climatic and production conditions also corresponds to a broad range of soil nitrogen availability and general conditions for nutrient uptake and utilization. Amount and availability of individual forms of nitrogen for plants varies during their ontogenetic development as a consequence of dynamics of...en_US
dc.description.abstractRostoucí světová populace spolu se snižováním plochy zemědělské půdy a její degradací vytvářejí, i přes úspěch "zelené revoluce", tlak na zvyšování intenzity výroby potravin a objemu produkce zemědělských plodin. Ekonomické důvody a celospolečenský důraz na ochranu životního prostředí vedou k hledání možností zvýšit efektivnost nezbytných vstupů, především energie, dusíkatých hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Hospodářsky významné druhy pšenice (jako Triticum aestivum L. a Triticum durum Desf.) patří svou výměrou k nejpěstovanějším plodinám světa a zajišťují důležitou část výživy světové populace. Agroekologické podmínky, v kterých je pšenice pěstována sahají od semiaridních oblastí po oblasti s hojnými srážkami, od tropů po chladné oblasti ve vysokých zeměpisných šířkách s krátkou vegetační dobou. Pěstitelské systémy zahrnují rozmanité způsoby výživy rostlin a závlahy, odlišné osevní postupy a různé formy zpracování půdy. Tomuto rozsahu půdně-klimatických a výrobních podmínek odpovídá i široká škála dostupnosti půdního dusíku a podmínek pro příjem a využití živin obecně. Množství a dostupnost jednotlivých forem dusíku pro rostliny kolísá v průběhu jejich ontogenetického vývoje v důsledku dynamiky přeměn dusíku v půdě a v závislosti na konkrétních povětrnostních podmínkách. Dusík je klíčový...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titlePříjem a využití různých forem dusíku u rostlin pšenicecs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-01-05
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId98040
dc.title.translatedUptake and Utilization of Different Nitrogen Forms by Wheat Plantsen_US
dc.identifier.aleph001295698
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePlant Anatomy and Physiologyen_US
thesis.degree.disciplineAnatomie a fyziologie rostlincs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnatomie a fyziologie rostlincs_CZ
uk.degree-discipline.enPlant Anatomy and Physiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.csRostoucí světová populace spolu se snižováním plochy zemědělské půdy a její degradací vytvářejí, i přes úspěch "zelené revoluce", tlak na zvyšování intenzity výroby potravin a objemu produkce zemědělských plodin. Ekonomické důvody a celospolečenský důraz na ochranu životního prostředí vedou k hledání možností zvýšit efektivnost nezbytných vstupů, především energie, dusíkatých hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Hospodářsky významné druhy pšenice (jako Triticum aestivum L. a Triticum durum Desf.) patří svou výměrou k nejpěstovanějším plodinám světa a zajišťují důležitou část výživy světové populace. Agroekologické podmínky, v kterých je pšenice pěstována sahají od semiaridních oblastí po oblasti s hojnými srážkami, od tropů po chladné oblasti ve vysokých zeměpisných šířkách s krátkou vegetační dobou. Pěstitelské systémy zahrnují rozmanité způsoby výživy rostlin a závlahy, odlišné osevní postupy a různé formy zpracování půdy. Tomuto rozsahu půdně-klimatických a výrobních podmínek odpovídá i široká škála dostupnosti půdního dusíku a podmínek pro příjem a využití živin obecně. Množství a dostupnost jednotlivých forem dusíku pro rostliny kolísá v průběhu jejich ontogenetického vývoje v důsledku dynamiky přeměn dusíku v půdě a v závislosti na konkrétních povětrnostních podmínkách. Dusík je klíčový...cs_CZ
uk.abstract.enIn spite of the Green Revolution's success, the growing world population together with the degradation of agricultural land and its decrease create pressure on increasing the food production rate and the volume of crop production. Economic reasons and the whole society emphasis on environmental protection lead to the search of new possibilities to increase the efficiency of necessary inputs, esp. energy, nitrogen fertilizers and plant protection products. Economically significant wheat species (Triticum aestivum L. and Triticum durum Desf.) belongs with its area to the most grown crops in the world and they ensure an important part of the food of the world's population. Agro-ecological conditions under which wheat is grown, ranges from semiarid areas to areas with frequent precipitation, from tropics to cool areas in high latitudes with short growing season. Crop systems include various methods of plant nutrition and irrigation, different crop rotations and various soil treatment. This range of soil-climatic and production conditions also corresponds to a broad range of soil nitrogen availability and general conditions for nutrient uptake and utilization. Amount and availability of individual forms of nitrogen for plants varies during their ontogenetic development as a consequence of dynamics of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU
dc.identifier.lisID990012956980106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV