Příjem a využití různých forem dusíku u rostlin pšenice
Uptake and Utilization of Different Nitrogen Forms by Wheat Plants
rigorous thesis (RECOGNIZED)
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24812Identifiers
Study Information System: 98040
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Plant Anatomy and Physiology
Department
Department of Experimental Plant Biology
Date of defense
5. 1. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Recognized
Rostoucí světová populace spolu se snižováním plochy zemědělské půdy a její degradací vytvářejí, i přes úspěch "zelené revoluce", tlak na zvyšování intenzity výroby potravin a objemu produkce zemědělských plodin. Ekonomické důvody a celospolečenský důraz na ochranu životního prostředí vedou k hledání možností zvýšit efektivnost nezbytných vstupů, především energie, dusíkatých hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Hospodářsky významné druhy pšenice (jako Triticum aestivum L. a Triticum durum Desf.) patří svou výměrou k nejpěstovanějším plodinám světa a zajišťují důležitou část výživy světové populace. Agroekologické podmínky, v kterých je pšenice pěstována sahají od semiaridních oblastí po oblasti s hojnými srážkami, od tropů po chladné oblasti ve vysokých zeměpisných šířkách s krátkou vegetační dobou. Pěstitelské systémy zahrnují rozmanité způsoby výživy rostlin a závlahy, odlišné osevní postupy a různé formy zpracování půdy. Tomuto rozsahu půdně-klimatických a výrobních podmínek odpovídá i široká škála dostupnosti půdního dusíku a podmínek pro příjem a využití živin obecně. Množství a dostupnost jednotlivých forem dusíku pro rostliny kolísá v průběhu jejich ontogenetického vývoje v důsledku dynamiky přeměn dusíku v půdě a v závislosti na konkrétních povětrnostních podmínkách. Dusík je klíčový...
In spite of the Green Revolution's success, the growing world population together with the degradation of agricultural land and its decrease create pressure on increasing the food production rate and the volume of crop production. Economic reasons and the whole society emphasis on environmental protection lead to the search of new possibilities to increase the efficiency of necessary inputs, esp. energy, nitrogen fertilizers and plant protection products. Economically significant wheat species (Triticum aestivum L. and Triticum durum Desf.) belongs with its area to the most grown crops in the world and they ensure an important part of the food of the world's population. Agro-ecological conditions under which wheat is grown, ranges from semiarid areas to areas with frequent precipitation, from tropics to cool areas in high latitudes with short growing season. Crop systems include various methods of plant nutrition and irrigation, different crop rotations and various soil treatment. This range of soil-climatic and production conditions also corresponds to a broad range of soil nitrogen availability and general conditions for nutrient uptake and utilization. Amount and availability of individual forms of nitrogen for plants varies during their ontogenetic development as a consequence of dynamics of...