Screening rizika a diagnostika podvýživy u pacientů s Huntingtonovou nemocí v klinické praxi nutričního terapeuta
Risk screening and diagnosis of malnutrition in patients with Huntington's disease in the clinical practice of a dietitian
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/192595Identifiers
Study Information System: 261913
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Novák, František
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
11. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Huntingtonova nemoc, podvýživa, sarkopenie, dysfagie, nutriční screening, diagnostika podvýživy, nutriční terapeut, Malnutrition Universal Screening Tool, Global Leadership Initiative on Malnutrition, Subjective Global AssessmentKeywords (English)
Huntington's disease, malnutrition, sarcopenia, dysphagia, nutritional screening, diagnosis of malnutrition, dietitian, Malnutrition Universal Screening Tool, Global Leadership Initiative on Malnutrition, Subjective Global AssessmentÚvod: Huntingtonova nemoc (HN) je dědičné neuropsychiatrické onemocnění, které má fatální průběh. Projevuje se zejména hybnými symptomy a psychickými změnami. U HN, podobně jako u jiných neurologických onemocnění, často dochází z mnoha příčin k rozvoji poruch výživy. Cíle: Prvním cílem našeho výzkumu bylo provést nutriční screening a vyšetřit stav výživy u souboru pacientů s HN a zjistit v jakých parametrech se liší od zdravé populace. Druhým cílem bylo zhodnotit senzitivitu a specifitu screeningových nástrojů Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) a Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) v diagnostice podvýživy u pacientů s HN. Soubor a metodika: Soubor pacientů i kontrolní soubor tvořilo 30 osob, 15 žen a 15 mužů. Vyšetřovací protokol se skládal z nutričního screeningu, bioelektrické impedanční analýzy (BIA), vyšetření síly stisku s pomocí ručního dynamometru a 30 s testu vstávání ze židle. Stav výživy byl dále posouzen prostřednictvím diagnostických kritérií GLIM a dotazníku Subjective Global Assessment (SGA). Výsledky vyšetření BIA, síly stisku a 30 s testu vstávání ze židle byly statisticky porovnávány pomocí nepárových testů - Welchova t-testu nebo Mann- Whitneyho U testu. Pro výpočet míry senzitivity a specifity dotazníku MUST a GLIM kritérií byl dotazník SGA využit jako...
Introduction: Huntington's disease (HD) is an inherited neuropsychiatric disorder with a fatal course. It is manifested mainly by motor symptoms and psychological changes. HD, like other neurological diseases, often results in the development of nutritional disorders due to many causes. Aims: The first aim of our research was to perform nutritional screening and examinate the nutritional status of a cohort of patients with HD and to determine in which parameters they differ from the healthy population. The second objective was to evaluate the sensitivity and specificity of the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) and the Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) in diagnosing malnutrition in HD patients. Methods: The patient and control cohort both consisted of 30 subjects, 15 women and 15 men. The examination protocol consisted of nutritional screening, bioelectrical impedance analysis (BIA), grip strength testing using a handheld dynamometer, and 30 second chair-stand test. The nutritional status was further assessed using the GLIM diagnostic criteria and the Subjective Global Assessment (SGA) questionnaire. The results of the BIA, grip strength and 30 s chair- stand test were statistically compared using unpaired Welch's t-test or Mann-Whitney U test. The SGA questionnaire was...
Citace dokumentu
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Klinická realita - nutriční screening a stav výživy.
Defence status: DEFENDEDMikhaylova, Olga (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2019)Date of defense: 19. 6. 2019(v ČJ) Malnutrice je závažné onemocnění, které zvyšuje morbiditu i mortalitu pacientů. Je důležité, abychom včas zachytili pacienty v riziku malnutrice a mohli zahájit nutriční podporu. Nutriční screening má být srozumitelný, ... -
Poruchy výživy u pacientů s Huntingtonovou nemocí
Defence status: DEFENDEDProcházková, Tereza (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2022)Date of defense: 10. 6. 2022OF THE BACHELOR THESIS This thesis deals with the issue of nutritional disorders in Huntington's disease. Huntington's disease is an incurable, neurodegenerative, autosomal dominant inherited disease. The prevalence of ... -
Nutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčby
Defence status: DEFENDEDKupilíková, Veronika (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2023)Date of defense: 31. 8. 2023Acute leukemia is defined as a heterogeneous group of malignant hematopoietic stem cell disorders. The aim of this study was to investigate the extent to which nutritional disorders occur in patients with acute leukemia ...