Jazykové prostředky francouzštiny v oblasti kulinářství a jejich didaktické využití
Linguistic devices of french in gastronomy and their use in didactics
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/19077Identifiers
Study Information System: 77553
Collections
- Kvalifikační práce [23775]
Author
Advisor
Referee
Špaček, Jiří
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
French Studies - Latin Studies
Department
Institute of Romance Studies
Date of defense
3. 2. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Tato práce se zaměřuje na francouzské jazykové prostředky komunikativní oblasti kulinářství na základě rozboru psaných textů, konkrétně kuchařských receptů, jídelních lístků a publicistických textů obsahujících rady o zdravé výživě. Je rozdělena do dvou základních částí. První část se věnuje typologickému vymezení daných textů a je dále rozdělena do tří oddílů. Nejprve se zabývá kuchařskými recepty, poté texty s radami o výživě a nakonec jídelními lístky. V každém oddílu je nejprve proveden rozbor typu textu z hlediska komunikativní situace, kde jsou sledovány pragmatické podmínky produkce textu se zaměřením na cílového adresáta a prostředky, kterými jsou vyjádřeny komunikativní funkce. Následuje část věnovaná organizaci diskurzu, tedy konkrétním použitým slohovým postupům. Obecný rozbor je zakončen analýzou jazykových prostředků, a to morfosyntaktických i lexikálních. Na závěr je věnován prostor několika konkrétním textům daného typu, na které je použit stejný postup, tedy rozbor zaměřený na pragmatickou rovinu, diskurzivní rovinu a jazykové prostředky.
The thesis focuses on French linguistic devices in the communicative sphere of gastronomy. It is based on the analysis of written texts, in particular of recipes, menu cards and newspaper and magazine articles that contain dietary advice. The thesis is divided into two main parts. The first part dwells on the typological determination of texts; it is further divided into three sections. Firstly it deals with kitchen recipes, followed by texts containing nutritional advice and, further on, menu cards. Every section contains an analysis of the type of text in terms of communicative situation, while observing pragmatical conditions of the text formation focused on the target recipient and also devices used to express the communicative function. The following section concerns the discourse and its organization, i.e. the scrutiny of specific stylistic methods used in the texts. The general analysis is concluded by the examination of linguistic devices of the texts, observing both the morfosyntactical and the lexical plan. Finally, a number of authentic texts is treated in the same way, with a discussion of the pragmatical plan, discursive plan and linguistic devices.