Zobrazit minimální záznam

Linguistic devices of french in gastronomy and their use in didactics
dc.contributor.advisorLoucká, Hana
dc.creatorPauerová, Eva
dc.date.accessioned2017-04-13T09:56:51Z
dc.date.available2017-04-13T09:56:51Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/19077
dc.description.abstractTato práce se zaměřuje na francouzské jazykové prostředky komunikativní oblasti kulinářství na základě rozboru psaných textů, konkrétně kuchařských receptů, jídelních lístků a publicistických textů obsahujících rady o zdravé výživě. Je rozdělena do dvou základních částí. První část se věnuje typologickému vymezení daných textů a je dále rozdělena do tří oddílů. Nejprve se zabývá kuchařskými recepty, poté texty s radami o výživě a nakonec jídelními lístky. V každém oddílu je nejprve proveden rozbor typu textu z hlediska komunikativní situace, kde jsou sledovány pragmatické podmínky produkce textu se zaměřením na cílového adresáta a prostředky, kterými jsou vyjádřeny komunikativní funkce. Následuje část věnovaná organizaci diskurzu, tedy konkrétním použitým slohovým postupům. Obecný rozbor je zakončen analýzou jazykových prostředků, a to morfosyntaktických i lexikálních. Na závěr je věnován prostor několika konkrétním textům daného typu, na které je použit stejný postup, tedy rozbor zaměřený na pragmatickou rovinu, diskurzivní rovinu a jazykové prostředky.cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis focuses on French linguistic devices in the communicative sphere of gastronomy. It is based on the analysis of written texts, in particular of recipes, menu cards and newspaper and magazine articles that contain dietary advice. The thesis is divided into two main parts. The first part dwells on the typological determination of texts; it is further divided into three sections. Firstly it deals with kitchen recipes, followed by texts containing nutritional advice and, further on, menu cards. Every section contains an analysis of the type of text in terms of communicative situation, while observing pragmatical conditions of the text formation focused on the target recipient and also devices used to express the communicative function. The following section concerns the discourse and its organization, i.e. the scrutiny of specific stylistic methods used in the texts. The general analysis is concluded by the examination of linguistic devices of the texts, observing both the morfosyntactical and the lexical plan. Finally, a number of authentic texts is treated in the same way, with a discussion of the pragmatical plan, discursive plan and linguistic devices.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleJazykové prostředky francouzštiny v oblasti kulinářství a jejich didaktické využitícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-02-03
dc.description.departmentInstitute of Romance Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav románských studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId77553
dc.title.translatedLinguistic devices of french in gastronomy and their use in didacticsen_US
dc.contributor.refereeŠpaček, Jiří
dc.identifier.aleph001096701
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFrench Studies - Latin Studiesen_US
thesis.degree.disciplineFrancouzština - Latinacs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav románských studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Romance Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFrancouzština - Latinacs_CZ
uk.degree-discipline.enFrench Studies - Latin Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zaměřuje na francouzské jazykové prostředky komunikativní oblasti kulinářství na základě rozboru psaných textů, konkrétně kuchařských receptů, jídelních lístků a publicistických textů obsahujících rady o zdravé výživě. Je rozdělena do dvou základních částí. První část se věnuje typologickému vymezení daných textů a je dále rozdělena do tří oddílů. Nejprve se zabývá kuchařskými recepty, poté texty s radami o výživě a nakonec jídelními lístky. V každém oddílu je nejprve proveden rozbor typu textu z hlediska komunikativní situace, kde jsou sledovány pragmatické podmínky produkce textu se zaměřením na cílového adresáta a prostředky, kterými jsou vyjádřeny komunikativní funkce. Následuje část věnovaná organizaci diskurzu, tedy konkrétním použitým slohovým postupům. Obecný rozbor je zakončen analýzou jazykových prostředků, a to morfosyntaktických i lexikálních. Na závěr je věnován prostor několika konkrétním textům daného typu, na které je použit stejný postup, tedy rozbor zaměřený na pragmatickou rovinu, diskurzivní rovinu a jazykové prostředky.cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis focuses on French linguistic devices in the communicative sphere of gastronomy. It is based on the analysis of written texts, in particular of recipes, menu cards and newspaper and magazine articles that contain dietary advice. The thesis is divided into two main parts. The first part dwells on the typological determination of texts; it is further divided into three sections. Firstly it deals with kitchen recipes, followed by texts containing nutritional advice and, further on, menu cards. Every section contains an analysis of the type of text in terms of communicative situation, while observing pragmatical conditions of the text formation focused on the target recipient and also devices used to express the communicative function. The following section concerns the discourse and its organization, i.e. the scrutiny of specific stylistic methods used in the texts. The general analysis is concluded by the examination of linguistic devices of the texts, observing both the morfosyntactical and the lexical plan. Finally, a number of authentic texts is treated in the same way, with a discussion of the pragmatical plan, discursive plan and linguistic devices.en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav románských studiícs_CZ
dc.identifier.lisID990010967010106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV