Vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů
Diet impact on dental caries in adolescents
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/183577Identifiers
Study Information System: 249052
Collections
- Kvalifikační práce [3193]
Author
Advisor
Referee
Křížová, Petra
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
Department of Hygiene 3FM CU
Date of defense
29. 6. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
zubní kaz, výživa, adolescenceKeywords (English)
dental caries, nutrition, adolescenceSouhrn Téma bakalářské práce je vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů. Výživa a její složky se významnou měrou podílejí na vzniku kariézních lézí a celkovém zdraví dutiny ústní. Studie byla provedena ve stomatologické ordinaci v Plané u Mariánských Lázní za pomoci zubního lékaře a dentálních hygienistů. Podmínkou pro zařazení do souboru byla věková hranice 10-19 let, která splňuje definici adolescence podle WHO. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, celkem se zúčastnilo 52 pacientů (24 chlapců a 28 dívek). Byly zjištěny pacientovy postoje, znalosti o výživě, stravovací návyky a počet nových kazů od předchozí prohlídky. Získaná data byla statisticky vyhodnocena Chí kvadrát testem a Fischerovým exaktním testem pro čtyřpolní tabulky. Statistická významnost byla stanovena jako p ≤ 0,05 (5 %). Zubní kazivost při vyšetření byla 46 %, na předešlé prohlídce 52 %, 77 % pacientů provádí hygienu dutiny ústní dvakrát denně, 54 % konzumuje nejčastěji slazené nápoje, 23 % konzumuje sladké potraviny jednou denně. Každému respondentovi byl vyhodnocen stav hygieny dutiny ústní, vynikající stav mělo pouze 8 % respondentů. Statistická významnost nebyla prokázána ve skupinách se zubními kazy a bez zubních kazů v souvislosti s konzumací sladkých nápojů (p = 0,366), potravin (p = 0,7) nebo frekvencí čištění zubů (p...
The topic of the bachelor thesis is the diet impact on dental caries in adolescents. Nutrition and its components contribute significantly to the development of carious lesions and overall oral health. The study was conducted in a dental office in Planá u Mariánských Lázní with the help of a dentist and dental hygienists. The age range of 10-19 years, which meets the WHO definition of adolescence, was a condition for inclusion. The study was conducted by questionnaire survey, and a total of 52 patients (24 boys and 28 girls) participated. Patient's attitudes, nutritional knowledge, dietary habits and number of new cavities since the previous visit were collected. The data obtained were statistically evaluated by Chi-square test and Fisher's exact test for four-field tables. Statistical significance was determined as p ≤ 0,05 (5 %). Dental caries at dental check-up was 46 %, at the previous dental check-up was 52 %, 77 % of the patients performed oral hygiene twice a day, 54 % consumed sweetened beverages most often, 23 % consumed sweet foods once a day. The oral hygiene status of each respondent was assessed and only 8 % of respondents had excellent oral hygiene status. Statistical significance was not demonstrated in the groups with and without dental caries in relation to consumption of sugary...