Show simple item record

Diet impact on dental caries in adolescents
dc.contributor.advisorRambousková, Jolana
dc.creatorLill, Adam
dc.date.accessioned2023-11-07T01:13:44Z
dc.date.available2023-11-07T01:13:44Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/183577
dc.description.abstractThe topic of the bachelor thesis is the diet impact on dental caries in adolescents. Nutrition and its components contribute significantly to the development of carious lesions and overall oral health. The study was conducted in a dental office in Planá u Mariánských Lázní with the help of a dentist and dental hygienists. The age range of 10-19 years, which meets the WHO definition of adolescence, was a condition for inclusion. The study was conducted by questionnaire survey, and a total of 52 patients (24 boys and 28 girls) participated. Patient's attitudes, nutritional knowledge, dietary habits and number of new cavities since the previous visit were collected. The data obtained were statistically evaluated by Chi-square test and Fisher's exact test for four-field tables. Statistical significance was determined as p ≤ 0,05 (5 %). Dental caries at dental check-up was 46 %, at the previous dental check-up was 52 %, 77 % of the patients performed oral hygiene twice a day, 54 % consumed sweetened beverages most often, 23 % consumed sweet foods once a day. The oral hygiene status of each respondent was assessed and only 8 % of respondents had excellent oral hygiene status. Statistical significance was not demonstrated in the groups with and without dental caries in relation to consumption of sugary...en_US
dc.description.abstractSouhrn Téma bakalářské práce je vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů. Výživa a její složky se významnou měrou podílejí na vzniku kariézních lézí a celkovém zdraví dutiny ústní. Studie byla provedena ve stomatologické ordinaci v Plané u Mariánských Lázní za pomoci zubního lékaře a dentálních hygienistů. Podmínkou pro zařazení do souboru byla věková hranice 10-19 let, která splňuje definici adolescence podle WHO. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, celkem se zúčastnilo 52 pacientů (24 chlapců a 28 dívek). Byly zjištěny pacientovy postoje, znalosti o výživě, stravovací návyky a počet nových kazů od předchozí prohlídky. Získaná data byla statisticky vyhodnocena Chí kvadrát testem a Fischerovým exaktním testem pro čtyřpolní tabulky. Statistická významnost byla stanovena jako p ≤ 0,05 (5 %). Zubní kazivost při vyšetření byla 46 %, na předešlé prohlídce 52 %, 77 % pacientů provádí hygienu dutiny ústní dvakrát denně, 54 % konzumuje nejčastěji slazené nápoje, 23 % konzumuje sladké potraviny jednou denně. Každému respondentovi byl vyhodnocen stav hygieny dutiny ústní, vynikající stav mělo pouze 8 % respondentů. Statistická významnost nebyla prokázána ve skupinách se zubními kazy a bez zubních kazů v souvislosti s konzumací sladkých nápojů (p = 0,366), potravin (p = 0,7) nebo frekvencí čištění zubů (p...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectzubní kazcs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectadolescencecs_CZ
dc.subjectdental cariesen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectadolescenceen_US
dc.titleVliv výživy na kazivost zubů u adolescentůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-29
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId249052
dc.title.translatedDiet impact on dental caries in adolescentsen_US
dc.contributor.refereeKřížová, Petra
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSouhrn Téma bakalářské práce je vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů. Výživa a její složky se významnou měrou podílejí na vzniku kariézních lézí a celkovém zdraví dutiny ústní. Studie byla provedena ve stomatologické ordinaci v Plané u Mariánských Lázní za pomoci zubního lékaře a dentálních hygienistů. Podmínkou pro zařazení do souboru byla věková hranice 10-19 let, která splňuje definici adolescence podle WHO. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, celkem se zúčastnilo 52 pacientů (24 chlapců a 28 dívek). Byly zjištěny pacientovy postoje, znalosti o výživě, stravovací návyky a počet nových kazů od předchozí prohlídky. Získaná data byla statisticky vyhodnocena Chí kvadrát testem a Fischerovým exaktním testem pro čtyřpolní tabulky. Statistická významnost byla stanovena jako p ≤ 0,05 (5 %). Zubní kazivost při vyšetření byla 46 %, na předešlé prohlídce 52 %, 77 % pacientů provádí hygienu dutiny ústní dvakrát denně, 54 % konzumuje nejčastěji slazené nápoje, 23 % konzumuje sladké potraviny jednou denně. Každému respondentovi byl vyhodnocen stav hygieny dutiny ústní, vynikající stav mělo pouze 8 % respondentů. Statistická významnost nebyla prokázána ve skupinách se zubními kazy a bez zubních kazů v souvislosti s konzumací sladkých nápojů (p = 0,366), potravin (p = 0,7) nebo frekvencí čištění zubů (p...cs_CZ
uk.abstract.enThe topic of the bachelor thesis is the diet impact on dental caries in adolescents. Nutrition and its components contribute significantly to the development of carious lesions and overall oral health. The study was conducted in a dental office in Planá u Mariánských Lázní with the help of a dentist and dental hygienists. The age range of 10-19 years, which meets the WHO definition of adolescence, was a condition for inclusion. The study was conducted by questionnaire survey, and a total of 52 patients (24 boys and 28 girls) participated. Patient's attitudes, nutritional knowledge, dietary habits and number of new cavities since the previous visit were collected. The data obtained were statistically evaluated by Chi-square test and Fisher's exact test for four-field tables. Statistical significance was determined as p ≤ 0,05 (5 %). Dental caries at dental check-up was 46 %, at the previous dental check-up was 52 %, 77 % of the patients performed oral hygiene twice a day, 54 % consumed sweetened beverages most often, 23 % consumed sweet foods once a day. The oral hygiene status of each respondent was assessed and only 8 % of respondents had excellent oral hygiene status. Statistical significance was not demonstrated in the groups with and without dental caries in relation to consumption of sugary...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV