Zobrazit minimální záznam

Stravování ve stáří: vliv pracovního zapojení
dc.contributor.advisorVotápková, Jana
dc.creatorHrušková, Barbora
dc.date.accessioned2023-03-22T10:59:45Z
dc.date.available2023-03-22T10:59:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/179438
dc.description.abstractBarbora Hrušková Abstrakt Vyváženou a zdravou stravou lze předcházet chronickým, kardiovaskulárním a onko- logickým onemocněním a dalším vážným zdravotním problémům. Dodržování zdravé stravy je proto nezbytné ve všech fázích života a stáří není výjimkou. Tato diplomová práce zkoumá vliv zaměstnání po odchodu do důchodu na stravování penzistů pomocí dat z průzkumu Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). K analýze jsme použili párování pomocí propensity skóre a logistickou regresi, zároveň jsme aplikovali robustní standartní odchylky. Naše závěry ukazují, že penzisté, kteří začnou znovu pracovat poté, co byli již po určitou dobu v důchodu a nezaměstnaní, mají o 9 procentních bodů vyšší pravděpodobnost, že zvýší konzumaci masa, ovoce a zeleniny, ve srovnání s jejich protějšky, kteří do zaměstnání nenastoupí. Nejsou zjištěny žádné významné rozdíly ohledně vlivu nástupu do zaměstnání na změnu konzumace mléčných výrobků, luštěnin & vajec. Z výsledků však také vyplývá že pravděpodobnost každodenní konzumace masa je o 4 procentuální body nižší u pen- zistů, kteří pracují po odchodu do důchodu, ve srovnání s penzisty, kteří po odchodu do důchodu nepracují. Proto tedy zdůrazňujeme, že pro úplný obrázek o tom, jak se mění stravování penzistů na základě práce po odchodu do důchodu, je ideální...cs_CZ
dc.description.abstractBarbora Hrušková Abstract A balanced and healthy diet can prevent chronic and cardiovascular diseases, can- cer deaths, and other serious health problems. Following a healthy diet is therefore essential during all stages of life and old age is no exception. This thesis examines the impact of working after retirement on the diet of retirees using data from the Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). The propensity score matching and the logit methods are performed and robust standard errors are ap- plied. Our analysis reveals that retirees who start working anew after being already retired and unemployed for some time, have by 9 pp higher probability to increase their consumption of meat, fruits & vegetables, compared to their counterparts who do not start working. No significant differences are found regarding the impact of starting to work on the change of consumption of dairy products, legumes & eggs. However, we further conclude that the probability of eating meat every day is lower by 4 pp for retirees who are working after retirement, compared to retirees who are not working after retirement. Therefore, we point out that to get a complete picture of how the diet changes based on post-retirement work, it is ideal to also observe the data regarding diet prior to retirement.en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectworking after retirementen_US
dc.subjectretirementen_US
dc.subjecthealthy dieten_US
dc.subjectconsumption,retireesen_US
dc.subjectEuropeen_US
dc.subjectSHAREen_US
dc.subjectpracovní zapojenícs_CZ
dc.subjectodchod do důchoducs_CZ
dc.subjectzdravástravacs_CZ
dc.subjectchovánícs_CZ
dc.subjectpenzistécs_CZ
dc.subjectEvropacs_CZ
dc.subjectSHAREcs_CZ
dc.titleDiet after retirement: Does working after retirement matter?en_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-02-01
dc.description.departmentInstitut ekonomických studiícs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Economic Studiesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId237399
dc.title.translatedStravování ve stáří: vliv pracovního zapojenícs_CZ
dc.contributor.refereeBertoli, Paola
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEkonomie a financecs_CZ
thesis.degree.disciplineEconomics and Financeen_US
thesis.degree.programEkonomické teoriecs_CZ
thesis.degree.programEconomicsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut ekonomických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Economic Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkonomie a financecs_CZ
uk.degree-discipline.enEconomics and Financeen_US
uk.degree-program.csEkonomické teoriecs_CZ
uk.degree-program.enEconomicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBarbora Hrušková Abstrakt Vyváženou a zdravou stravou lze předcházet chronickým, kardiovaskulárním a onko- logickým onemocněním a dalším vážným zdravotním problémům. Dodržování zdravé stravy je proto nezbytné ve všech fázích života a stáří není výjimkou. Tato diplomová práce zkoumá vliv zaměstnání po odchodu do důchodu na stravování penzistů pomocí dat z průzkumu Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). K analýze jsme použili párování pomocí propensity skóre a logistickou regresi, zároveň jsme aplikovali robustní standartní odchylky. Naše závěry ukazují, že penzisté, kteří začnou znovu pracovat poté, co byli již po určitou dobu v důchodu a nezaměstnaní, mají o 9 procentních bodů vyšší pravděpodobnost, že zvýší konzumaci masa, ovoce a zeleniny, ve srovnání s jejich protějšky, kteří do zaměstnání nenastoupí. Nejsou zjištěny žádné významné rozdíly ohledně vlivu nástupu do zaměstnání na změnu konzumace mléčných výrobků, luštěnin & vajec. Z výsledků však také vyplývá že pravděpodobnost každodenní konzumace masa je o 4 procentuální body nižší u pen- zistů, kteří pracují po odchodu do důchodu, ve srovnání s penzisty, kteří po odchodu do důchodu nepracují. Proto tedy zdůrazňujeme, že pro úplný obrázek o tom, jak se mění stravování penzistů na základě práce po odchodu do důchodu, je ideální...cs_CZ
uk.abstract.enBarbora Hrušková Abstract A balanced and healthy diet can prevent chronic and cardiovascular diseases, can- cer deaths, and other serious health problems. Following a healthy diet is therefore essential during all stages of life and old age is no exception. This thesis examines the impact of working after retirement on the diet of retirees using data from the Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). The propensity score matching and the logit methods are performed and robust standard errors are ap- plied. Our analysis reveals that retirees who start working anew after being already retired and unemployed for some time, have by 9 pp higher probability to increase their consumption of meat, fruits & vegetables, compared to their counterparts who do not start working. No significant differences are found regarding the impact of starting to work on the change of consumption of dairy products, legumes & eggs. However, we further conclude that the probability of eating meat every day is lower by 4 pp for retirees who are working after retirement, compared to retirees who are not working after retirement. Therefore, we point out that to get a complete picture of how the diet changes based on post-retirement work, it is ideal to also observe the data regarding diet prior to retirement.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut ekonomických studiícs_CZ
thesis.grade.codeA
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV