Antioxidační vlastnosti rostlin tabáku pěstovaných in vitro s různým zdrojem dusíku
Antioxidant properties of tobacco plants grown in vitro with different nitrogen sources
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175211Identifiers
Study Information System: 231588
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Consultant
Bělonožníková, Kateřina
Referee
Kubíčková, Božena
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
10. 6. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
fenolické látky, antioxidační kapacita, aktivita antioxidačních enzymůUstálená představa o výživě rostlin NO3 − a NH4 + ionty, jakožto jedinými absorbovatelnými formami dusíku, byla v posledních letech rozšířena o zjištění, že některé rostliny jsou také schopné využívat aminokyseliny a peptidy jako zdroj dusíku. V rámci této práce byl sledován obsah proteinů, fenolických látek a flavonoidů, antioxidační kapacita a aktivita antioxidačních enzymů v extraktech z listů šesti skupin rostlin tabáku pěstovaných in vitro. Výživa těchto rostlin se lišila formou a koncentrací dusíkatých látek. Experimentální skupiny zahrnovaly: kontrolní rostliny pěstované na kompletním Murashige- Skoogově agaru bohatém na NH4 + a NO3 − ionty (MS), rostliny pěstované v přítomnosti NO3 − iontů, se sníženou koncentrací dusíku oproti MS (AD), rostliny pěstované v přítomnosti hydrolyzátu kaseinu, jakožto jediného zdroje dusíku (H), rostliny s kombinovanou výživou NO3 − ionty a hydrolyzátem kaseinu (AD+H) a rostliny AD a H pěstované v přítomnosti polyethylenglykolu, simulujícího stresový faktor sucha (AD+PEG a H+PEG). Ze všech skupin vykazovaly rostliny H nejvyšší obsah fenolických látek a flavonoidů a nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity i aktivity antioxidačních enzymů (katalasa, glutathionreduktasa, superoxiddismutasa, celkové peroxidasy, askorbátperoxidasa, glutathion-S-transferasa) společně...
The established concept of plant nutrition with NO3 − and NH4 + ions, as the only absorbable forms of nitrogen, has been expanded in recent years to find that some plants are also able to use amino acids and peptides as a nitrogen source. In this work, the content of proteins, phenolic compounds and flavonoids, antioxidant capacity and activity of antioxidant enzymes in leaf extracts of six groups of tobacco plants grown in vitro were observed. The nutrition of these plants varied in the form and concentration of nitrogenous compounds. The experimental groups included: control plants grown on complete Murashige-Skoog agar rich in NH4 + and NO3 − ions (MS), plants grown in the presence of NO3 − ions, with reduced nitrogen concentration compared to MS (AD), plants grown in the presence of casein hydrolysate as the sole nitrogen source (H), plants grown in presence of both NO3 − ions and casein hydrolysate (AD+H) and AD and H plants grown in the presence of polyethylene glycol simulating drought stress (AD+PEG and H+PEG). Of all groups, plants H showed the highest content of phenolic compounds and flavonoids and the highest values of antioxidant capacity and antioxidant enzyme activity (catalase, glutathione reductase, superoxide dismutase, total peroxidases, ascorbate peroxidase, glutathione-S-...