Show simple item record

Antioxidant properties of tobacco plants grown in vitro with different nitrogen sources
dc.contributor.advisorRyšlavá, Helena
dc.creatorVlčková, Denisa
dc.date.accessioned2022-10-04T14:56:57Z
dc.date.available2022-10-04T14:56:57Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/175211
dc.description.abstractThe established concept of plant nutrition with NO3 − and NH4 + ions, as the only absorbable forms of nitrogen, has been expanded in recent years to find that some plants are also able to use amino acids and peptides as a nitrogen source. In this work, the content of proteins, phenolic compounds and flavonoids, antioxidant capacity and activity of antioxidant enzymes in leaf extracts of six groups of tobacco plants grown in vitro were observed. The nutrition of these plants varied in the form and concentration of nitrogenous compounds. The experimental groups included: control plants grown on complete Murashige-Skoog agar rich in NH4 + and NO3 − ions (MS), plants grown in the presence of NO3 − ions, with reduced nitrogen concentration compared to MS (AD), plants grown in the presence of casein hydrolysate as the sole nitrogen source (H), plants grown in presence of both NO3 − ions and casein hydrolysate (AD+H) and AD and H plants grown in the presence of polyethylene glycol simulating drought stress (AD+PEG and H+PEG). Of all groups, plants H showed the highest content of phenolic compounds and flavonoids and the highest values of antioxidant capacity and antioxidant enzyme activity (catalase, glutathione reductase, superoxide dismutase, total peroxidases, ascorbate peroxidase, glutathione-S-...en_US
dc.description.abstractUstálená představa o výživě rostlin NO3 − a NH4 + ionty, jakožto jedinými absorbovatelnými formami dusíku, byla v posledních letech rozšířena o zjištění, že některé rostliny jsou také schopné využívat aminokyseliny a peptidy jako zdroj dusíku. V rámci této práce byl sledován obsah proteinů, fenolických látek a flavonoidů, antioxidační kapacita a aktivita antioxidačních enzymů v extraktech z listů šesti skupin rostlin tabáku pěstovaných in vitro. Výživa těchto rostlin se lišila formou a koncentrací dusíkatých látek. Experimentální skupiny zahrnovaly: kontrolní rostliny pěstované na kompletním Murashige- Skoogově agaru bohatém na NH4 + a NO3 − ionty (MS), rostliny pěstované v přítomnosti NO3 − iontů, se sníženou koncentrací dusíku oproti MS (AD), rostliny pěstované v přítomnosti hydrolyzátu kaseinu, jakožto jediného zdroje dusíku (H), rostliny s kombinovanou výživou NO3 − ionty a hydrolyzátem kaseinu (AD+H) a rostliny AD a H pěstované v přítomnosti polyethylenglykolu, simulujícího stresový faktor sucha (AD+PEG a H+PEG). Ze všech skupin vykazovaly rostliny H nejvyšší obsah fenolických látek a flavonoidů a nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity i aktivity antioxidačních enzymů (katalasa, glutathionreduktasa, superoxiddismutasa, celkové peroxidasy, askorbátperoxidasa, glutathion-S-transferasa) společně...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectfenolické látkycs_CZ
dc.subjectantioxidační kapacitacs_CZ
dc.subjectaktivita antioxidačních enzymůcs_CZ
dc.titleAntioxidační vlastnosti rostlin tabáku pěstovaných in vitro s různým zdrojem dusíkucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-10
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId231588
dc.title.translatedAntioxidant properties of tobacco plants grown in vitro with different nitrogen sourcesen_US
dc.contributor.refereeKubíčková, Božena
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUstálená představa o výživě rostlin NO3 − a NH4 + ionty, jakožto jedinými absorbovatelnými formami dusíku, byla v posledních letech rozšířena o zjištění, že některé rostliny jsou také schopné využívat aminokyseliny a peptidy jako zdroj dusíku. V rámci této práce byl sledován obsah proteinů, fenolických látek a flavonoidů, antioxidační kapacita a aktivita antioxidačních enzymů v extraktech z listů šesti skupin rostlin tabáku pěstovaných in vitro. Výživa těchto rostlin se lišila formou a koncentrací dusíkatých látek. Experimentální skupiny zahrnovaly: kontrolní rostliny pěstované na kompletním Murashige- Skoogově agaru bohatém na NH4 + a NO3 − ionty (MS), rostliny pěstované v přítomnosti NO3 − iontů, se sníženou koncentrací dusíku oproti MS (AD), rostliny pěstované v přítomnosti hydrolyzátu kaseinu, jakožto jediného zdroje dusíku (H), rostliny s kombinovanou výživou NO3 − ionty a hydrolyzátem kaseinu (AD+H) a rostliny AD a H pěstované v přítomnosti polyethylenglykolu, simulujícího stresový faktor sucha (AD+PEG a H+PEG). Ze všech skupin vykazovaly rostliny H nejvyšší obsah fenolických látek a flavonoidů a nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity i aktivity antioxidačních enzymů (katalasa, glutathionreduktasa, superoxiddismutasa, celkové peroxidasy, askorbátperoxidasa, glutathion-S-transferasa) společně...cs_CZ
uk.abstract.enThe established concept of plant nutrition with NO3 − and NH4 + ions, as the only absorbable forms of nitrogen, has been expanded in recent years to find that some plants are also able to use amino acids and peptides as a nitrogen source. In this work, the content of proteins, phenolic compounds and flavonoids, antioxidant capacity and activity of antioxidant enzymes in leaf extracts of six groups of tobacco plants grown in vitro were observed. The nutrition of these plants varied in the form and concentration of nitrogenous compounds. The experimental groups included: control plants grown on complete Murashige-Skoog agar rich in NH4 + and NO3 − ions (MS), plants grown in the presence of NO3 − ions, with reduced nitrogen concentration compared to MS (AD), plants grown in the presence of casein hydrolysate as the sole nitrogen source (H), plants grown in presence of both NO3 − ions and casein hydrolysate (AD+H) and AD and H plants grown in the presence of polyethylene glycol simulating drought stress (AD+PEG and H+PEG). Of all groups, plants H showed the highest content of phenolic compounds and flavonoids and the highest values of antioxidant capacity and antioxidant enzyme activity (catalase, glutathione reductase, superoxide dismutase, total peroxidases, ascorbate peroxidase, glutathione-S-...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantBělonožníková, Kateřina
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV