Pojetí vkusu v Kantově estetice
The Concept of Taste in Kant's Aesthetic
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/150620Identifiers
Study Information System: 232102
Collections
- Kvalifikační práce [21698]
Author
Advisor
Referee
Matějčková, Tereza
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Philosophy
Department
Institute of Philosophy and Religious Studies
Date of defense
7. 9. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Kant|estetika|soudnost|vkus|soud vkusuKeywords (English)
Kant|aesthetic|judgment|taste|judgement of taste(česky) Tato práce se soustředí na Kantovo pojetí vkusu v "Kritice soudnosti". Cílem práce je zkoumání tohoto pojetí v estetické zkušenosti, v níž předmětům připisujeme predikát "krásný", totiž v soudech vkusu. Soud vkusu je estetický reflexivní soud, s jehož pomocí připisujeme předmětu predikát "krásný" a určujeme vlastní vnitřní cit spjatý s aktem posuzování formy daného předmětu. Práce se věnuje analýze příslušných soudů za účelem určení podmínek, za kterých je soud vkusu považován za čistý, a dedukce soudů vkusu, kde se prokazuje platnost a nutnost daných soudů, a to specifického rázu - intersubjektivního. Pomocí daného přístupu je možné definovat vkus jako autonomní schopnost soudit předměty estetického zalíbení, jejíž princip spočívá v subsumpci mohutností, obrazotvornosti a rozvažování ve stavu svobodné hry.
(in English) The thesis focuses on the conception of taste of Kant in the "Critique of Judgment". The objective of the thesis is the research of this conception in aesthetic experience in which we attribute the predicate "beautiful" to objects, namely in the judgments of taste. Judgement of taste is aesthetic reflective judgement using which we attribute the predicate "beautiful" to objects and we determine our own inner feeling connected with the act of judging the form of the given object. The thesis deals with the analysis of the relevant judgements to determine the conditions under which the judgement of taste is considered pure and deduction of judgements of taste where the validity and necessity of the judgements are proven, and of specific nature - intersubjective. Using the given approach, it is possible to define taste as an autonomous skill to judge objects of aesthetic affection, the principle of which is based on subsumption of powers, imagination and reasoning in a state of free game.