Pojetí vkusu v Kantově estetice
The Concept of Taste in Kant's Aesthetic
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/150620Identifikátory
SIS: 232102
Kolekce
- Kvalifikační práce [23978]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matějčková, Tereza
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Filozofie
Katedra / ústav / klinika
Ústav filosofie a religionistiky
Datum obhajoby
7. 9. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Kant|estetika|soudnost|vkus|soud vkusuKlíčová slova (anglicky)
Kant|aesthetic|judgment|taste|judgement of taste(česky) Tato práce se soustředí na Kantovo pojetí vkusu v "Kritice soudnosti". Cílem práce je zkoumání tohoto pojetí v estetické zkušenosti, v níž předmětům připisujeme predikát "krásný", totiž v soudech vkusu. Soud vkusu je estetický reflexivní soud, s jehož pomocí připisujeme předmětu predikát "krásný" a určujeme vlastní vnitřní cit spjatý s aktem posuzování formy daného předmětu. Práce se věnuje analýze příslušných soudů za účelem určení podmínek, za kterých je soud vkusu považován za čistý, a dedukce soudů vkusu, kde se prokazuje platnost a nutnost daných soudů, a to specifického rázu - intersubjektivního. Pomocí daného přístupu je možné definovat vkus jako autonomní schopnost soudit předměty estetického zalíbení, jejíž princip spočívá v subsumpci mohutností, obrazotvornosti a rozvažování ve stavu svobodné hry.
(in English) The thesis focuses on the conception of taste of Kant in the "Critique of Judgment". The objective of the thesis is the research of this conception in aesthetic experience in which we attribute the predicate "beautiful" to objects, namely in the judgments of taste. Judgement of taste is aesthetic reflective judgement using which we attribute the predicate "beautiful" to objects and we determine our own inner feeling connected with the act of judging the form of the given object. The thesis deals with the analysis of the relevant judgements to determine the conditions under which the judgement of taste is considered pure and deduction of judgements of taste where the validity and necessity of the judgements are proven, and of specific nature - intersubjective. Using the given approach, it is possible to define taste as an autonomous skill to judge objects of aesthetic affection, the principle of which is based on subsumption of powers, imagination and reasoning in a state of free game.