Nutriční návyky studentů lékařských fakult
Dietary habits in students from the medical faculties
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127624Identifiers
Study Information System: 235870
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Vítková, Hana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
24. 6. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Výživa, studenti lékařských fakult, zdravý životní styl, stravovací návykyKeywords (English)
Nutrition, medical students, healthy lifestyle, dietary habitsDiplomová práce se zabývá nutričními zvyklostmi studentů lékařských fakult. Teoretická část popisuje úlohu výživy a jednotlivých živin v potravě. Současně jsou zde zmíněna důležitá výživová doporučení, výživové omyly, kterých se dopouští množství mladší dospělé populace. V práci je rozebrána problematika studentského života a jeho aspektů, jakými jsou stres, nedostatek spánku a pohybové aktivity a nesprávná výživa. Na závěr teoretické části je zmíněna důležitost výuky dietologie na lékařských fakultách, která bývá nedostatečně zařazována do kurikula. Cílem praktické části této práce je zjistit povědomí studentů z lékařských fakult o základech racionálního stravování a jaké jsou jejich výživové návyky. Součástí výzkumu je také zjištění frekvence konzumace různých skupin potravin. Potřebná data byla získána pomocí dotazníkového šetření a poté zaznamenána do grafů. Dotazník byl distribuován online do několika skupin sdružujících studenty lékařských fakult. Celý dotazník vyplnilo 260 studentů. Bylo zjištěno, že studenti nemají potřebné základní znalosti z oblasti výživy, a je tedy na místě uvažovat o zlepšení jejich výuky. Dvě třetiny studentů se zajímají o skladbu svého jídelníčku. Byla zjištěna dostatečná konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a mléčných výrobků. Konzumace masa byla nadbytečná, naopak...
This diploma thesis deals with the theme of nutrition habits in students from the medical faculties. The theoretical part describes importance of nutrition and nutrients in human nourishment. There are also mentioned dietary guidlines and the most common mistakes in nutrition in this age group. There are also analyzed student life problems like stress, lack of sleep and physical activities and improper nutrition habits. Finally one part of the theoretical part describes the importance of nutrition classes in medical schools, which is often insufficiently included in the curriculum. The aim of the practical part is to find out awareness of students from the medical faculties about basics of rational nutrition and their nutrition habits. The aim of this research is also to find out the frequency of consumption of some groups of food. The necessary data were obtained by a questionnaire survey, which then were recorded in graphs. The questionnaire was uploaded to several groups of medical student. The entire questionnaire was completed by 260 students. It was find out that students don't know the basics about nutrition. Therefore the curriculum should be improved. Two third of students are interested in composition of their diet. It was find out that the consumption of fruit, vegetables, cereals and...