Halogenderiváty kyseliny octové v pitné vodě
Haloacetic acids in drinking water
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126468Identifiers
Study Information System: 232258
Collections
- Kvalifikační práce [20314]
Author
Advisor
Referee
Barešová, Magdalena
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Environmental Protection
Department
Institute for Environmental Studies
Date of defense
7. 6. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Halogenderiváty kyseliny octové, úprava pitné vody, vedlejší produkty dezinfekce, HAA5Keywords (English)
Haloacetic acids, drinking water treatment, disinfection byproducts, HAA5Během dezinfekce pitné vody chlorem dochází ke vzniku vedlejších produktů dezinfekce. Ty se tvoří zejména reakcí mezi chlorem a přírodními organickými látkami. Velké koncentrace organických látek vyžadují vyšší dávky oxidačního činidla, které zvyšují tvorbu vedlejších produktů chlorace. Vedlejší produkty chlorace představují zdravotní rizika, která je potřeba eliminovat. Tato práce se proto zaměřuje na výskyt vedlejších produktů chlorace v několika státech a zhodnocuje vhodnost limitních koncentrací. Na základě literární rešerše bylo zjištěno, že v současné době není mnoho studií, které by monitorovaly výskyt vedlejších produktů chlorace. Jestliže tyto studie existují, nejsou často aktuální, a proto není možné racionálně posoudit kvalitu pitných vod z hlediska výskytu vedlejších produktů chlorace. Ze zdravotního hlediska je významná hlavně kyselina trichloroctová, dichloroctová a dibromoctová, které jsou označovány za možné karcinogeny. Vyšší koncentrace kyseliny dichloroctové a trichloroctové byly zaznamenány téměř ve všech studiích. Z výsledků studií vyplývá, že nejvyšší koncentrace halogenderivátů kyseliny octové byly zaznamenány ve městech Čerepovec (Rusko), Athény (Řecko), Varšava (Polsko) a ve státě Finsko. Koncentrace halogenderivátů kyseliny octové v ostatních studovaných státech...
Chlorination byproduct occur during water disinfection. These by-product are formed by the reactions between disinfectants and natural organic matter. High concentration od natural organic matter require higher doses of oxidizing agent, which increases the formation of chlorination byproduct. Chlorination byproduct pose health risk so they must be eliminated. This work researches focuses on the occurence of chlorination byproduct in several countries and evaluates the suitability of limits concentrations. The literary research has shown that there are currently not many studies about monitoring the occurence of chlorination byproduct. If these studies exist, they are often old and therefore i tis not possible to rationally assess the quality of drinking water in term of the occurrence of chlorination byproduct. Trichloracetic acid, dichloracetit acid and dibromacetic acid are mainly important from the health point of view. The are identifield as possible carcinogens. Higher concentrations of dichloracetic acid and trichloracetic acid were observed in most studies. The result of the studies show that the highest concentration of haloacetic acid were recorded in the cities of Cherepovets (Rusia), Athens (Greece), Warsaw (Poland) and Findland. Concentrations of haloacetic acid did not exceed the limit...