Show simple item record

Haloacetic acids in drinking water
dc.contributor.advisorNačeradská, Jana
dc.creatorPoslušná, Markéta
dc.date.accessioned2021-06-28T07:17:43Z
dc.date.available2021-06-28T07:17:43Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126468
dc.description.abstractBěhem dezinfekce pitné vody chlorem dochází ke vzniku vedlejších produktů dezinfekce. Ty se tvoří zejména reakcí mezi chlorem a přírodními organickými látkami. Velké koncentrace organických látek vyžadují vyšší dávky oxidačního činidla, které zvyšují tvorbu vedlejších produktů chlorace. Vedlejší produkty chlorace představují zdravotní rizika, která je potřeba eliminovat. Tato práce se proto zaměřuje na výskyt vedlejších produktů chlorace v několika státech a zhodnocuje vhodnost limitních koncentrací. Na základě literární rešerše bylo zjištěno, že v současné době není mnoho studií, které by monitorovaly výskyt vedlejších produktů chlorace. Jestliže tyto studie existují, nejsou často aktuální, a proto není možné racionálně posoudit kvalitu pitných vod z hlediska výskytu vedlejších produktů chlorace. Ze zdravotního hlediska je významná hlavně kyselina trichloroctová, dichloroctová a dibromoctová, které jsou označovány za možné karcinogeny. Vyšší koncentrace kyseliny dichloroctové a trichloroctové byly zaznamenány téměř ve všech studiích. Z výsledků studií vyplývá, že nejvyšší koncentrace halogenderivátů kyseliny octové byly zaznamenány ve městech Čerepovec (Rusko), Athény (Řecko), Varšava (Polsko) a ve státě Finsko. Koncentrace halogenderivátů kyseliny octové v ostatních studovaných státech...cs_CZ
dc.description.abstractChlorination byproduct occur during water disinfection. These by-product are formed by the reactions between disinfectants and natural organic matter. High concentration od natural organic matter require higher doses of oxidizing agent, which increases the formation of chlorination byproduct. Chlorination byproduct pose health risk so they must be eliminated. This work researches focuses on the occurence of chlorination byproduct in several countries and evaluates the suitability of limits concentrations. The literary research has shown that there are currently not many studies about monitoring the occurence of chlorination byproduct. If these studies exist, they are often old and therefore i tis not possible to rationally assess the quality of drinking water in term of the occurrence of chlorination byproduct. Trichloracetic acid, dichloracetit acid and dibromacetic acid are mainly important from the health point of view. The are identifield as possible carcinogens. Higher concentrations of dichloracetic acid and trichloracetic acid were observed in most studies. The result of the studies show that the highest concentration of haloacetic acid were recorded in the cities of Cherepovets (Rusia), Athens (Greece), Warsaw (Poland) and Findland. Concentrations of haloacetic acid did not exceed the limit...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectHalogenderiváty kyseliny octovécs_CZ
dc.subjectúprava pitné vodycs_CZ
dc.subjectvedlejší produkty dezinfekcecs_CZ
dc.subjectHAA5cs_CZ
dc.subjectHaloacetic acidsen_US
dc.subjectdrinking water treatmenten_US
dc.subjectdisinfection byproductsen_US
dc.subjectHAA5en_US
dc.titleHalogenderiváty kyseliny octové v pitné voděcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-07
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId232258
dc.title.translatedHaloacetic acids in drinking wateren_US
dc.contributor.refereeBarešová, Magdalena
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBěhem dezinfekce pitné vody chlorem dochází ke vzniku vedlejších produktů dezinfekce. Ty se tvoří zejména reakcí mezi chlorem a přírodními organickými látkami. Velké koncentrace organických látek vyžadují vyšší dávky oxidačního činidla, které zvyšují tvorbu vedlejších produktů chlorace. Vedlejší produkty chlorace představují zdravotní rizika, která je potřeba eliminovat. Tato práce se proto zaměřuje na výskyt vedlejších produktů chlorace v několika státech a zhodnocuje vhodnost limitních koncentrací. Na základě literární rešerše bylo zjištěno, že v současné době není mnoho studií, které by monitorovaly výskyt vedlejších produktů chlorace. Jestliže tyto studie existují, nejsou často aktuální, a proto není možné racionálně posoudit kvalitu pitných vod z hlediska výskytu vedlejších produktů chlorace. Ze zdravotního hlediska je významná hlavně kyselina trichloroctová, dichloroctová a dibromoctová, které jsou označovány za možné karcinogeny. Vyšší koncentrace kyseliny dichloroctové a trichloroctové byly zaznamenány téměř ve všech studiích. Z výsledků studií vyplývá, že nejvyšší koncentrace halogenderivátů kyseliny octové byly zaznamenány ve městech Čerepovec (Rusko), Athény (Řecko), Varšava (Polsko) a ve státě Finsko. Koncentrace halogenderivátů kyseliny octové v ostatních studovaných státech...cs_CZ
uk.abstract.enChlorination byproduct occur during water disinfection. These by-product are formed by the reactions between disinfectants and natural organic matter. High concentration od natural organic matter require higher doses of oxidizing agent, which increases the formation of chlorination byproduct. Chlorination byproduct pose health risk so they must be eliminated. This work researches focuses on the occurence of chlorination byproduct in several countries and evaluates the suitability of limits concentrations. The literary research has shown that there are currently not many studies about monitoring the occurence of chlorination byproduct. If these studies exist, they are often old and therefore i tis not possible to rationally assess the quality of drinking water in term of the occurrence of chlorination byproduct. Trichloracetic acid, dichloracetit acid and dibromacetic acid are mainly important from the health point of view. The are identifield as possible carcinogens. Higher concentrations of dichloracetic acid and trichloracetic acid were observed in most studies. The result of the studies show that the highest concentration of haloacetic acid were recorded in the cities of Cherepovets (Rusia), Athens (Greece), Warsaw (Poland) and Findland. Concentrations of haloacetic acid did not exceed the limit...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV