Zobrazit minimální záznam

Effect of SR-like proteins in maturation and transfer of mRNA to the cytoplasm
dc.contributor.advisorAbrhámová, Kateřina
dc.creatorHájková, Karolína
dc.date.accessioned2020-10-16T10:37:30Z
dc.date.available2020-10-16T10:37:30Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/122174
dc.description.abstractMetazoan SR proteins is a group of proteins involved in splicing. They are RNA-biding proteins characterized by the presence of serine and arginine-rich domain. The yeast, Saccharomyces cerevisiae, encodes genes for proteins that are similar in amino acid composition and structure to the group of SR proteins and are therefore called SR-like proteins. There are three proteins with RS domain in yeast: Npl3, Gbp2 and Hrb1. These proteins have been shown to have many functions, including, in addition to splicing, quality control of spliced mRNAs and their export from the nucleus to the cytoplasm. This Bachelor's thesis will deal with these three yeast proteins and their role in splicing, export and degradation.en_US
dc.description.abstractMezi skupinu proteinů účastnících se sestřihu transkriptů u metazoí patří tzv. SR proteiny. Jedná se o RNA-vazebné proteiny, pro které je charakteristická přítomnost domény bohaté na serin a arginin. Kvasinka Saccharomyces cerevisiae kóduje geny pro proteiny, které jsou svým aminokyselinovým složením a strukturou podobné skupině SR proteinů a jsou proto označovány jako SR-like proteiny. Jedná se o tři proteiny s doménou RS: Npl3, Gbp2 a Hrb1. Ukazuje se, že tyto proteiny zastávají více funkcí, mezi něž kromě sestřihu patří i kontrola kvality sestřižených mRNA a jejich export z jádra do cytoplazmy. Tato bakalářská práce se bude zabývat právě těmito třemi kvasinkovými proteiny a jejich rolí v sestřihu, exportu a degradaci.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectNpl3en_US
dc.subjectGbp2en_US
dc.subjectHrb1en_US
dc.subjectmRNAen_US
dc.subjecttranscriptionen_US
dc.subjectsplicingen_US
dc.subjectexporten_US
dc.subjectdegradationen_US
dc.subjectNpl3cs_CZ
dc.subjectGbp2cs_CZ
dc.subjectHrb1cs_CZ
dc.subjectmRNAcs_CZ
dc.subjecttranskripcecs_CZ
dc.subjectsestřihcs_CZ
dc.subjectexportcs_CZ
dc.subjectdegradacecs_CZ
dc.titlePůsobení SR-like proteinů při maturaci a vedení mRNA do cytoplazmycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-07
dc.description.departmentKatedra buněčné biologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Cell Biologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId207717
dc.title.translatedEffect of SR-like proteins in maturation and transfer of mRNA to the cytoplasmen_US
dc.contributor.refereeStaněk, David
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra buněčné biologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Cell Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMezi skupinu proteinů účastnících se sestřihu transkriptů u metazoí patří tzv. SR proteiny. Jedná se o RNA-vazebné proteiny, pro které je charakteristická přítomnost domény bohaté na serin a arginin. Kvasinka Saccharomyces cerevisiae kóduje geny pro proteiny, které jsou svým aminokyselinovým složením a strukturou podobné skupině SR proteinů a jsou proto označovány jako SR-like proteiny. Jedná se o tři proteiny s doménou RS: Npl3, Gbp2 a Hrb1. Ukazuje se, že tyto proteiny zastávají více funkcí, mezi něž kromě sestřihu patří i kontrola kvality sestřižených mRNA a jejich export z jádra do cytoplazmy. Tato bakalářská práce se bude zabývat právě těmito třemi kvasinkovými proteiny a jejich rolí v sestřihu, exportu a degradaci.cs_CZ
uk.abstract.enMetazoan SR proteins is a group of proteins involved in splicing. They are RNA-biding proteins characterized by the presence of serine and arginine-rich domain. The yeast, Saccharomyces cerevisiae, encodes genes for proteins that are similar in amino acid composition and structure to the group of SR proteins and are therefore called SR-like proteins. There are three proteins with RS domain in yeast: Npl3, Gbp2 and Hrb1. These proteins have been shown to have many functions, including, in addition to splicing, quality control of spliced mRNAs and their export from the nucleus to the cytoplasm. This Bachelor's thesis will deal with these three yeast proteins and their role in splicing, export and degradation.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra buněčné biologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV