Působení SR-like proteinů při maturaci a vedení mRNA do cytoplazmy
Effect of SR-like proteins in maturation and transfer of mRNA to the cytoplasm
bachelor thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/122174/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/122174Identifiers
Study Information System: 207717
Collections
- Kvalifikační práce [19598]
Author
Advisor
Referee
Staněk, David
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Molecular Biology and Biochemistry of Organisms
Department
Department of Cell Biology
Date of defense
7. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Npl3, Gbp2, Hrb1, mRNA, transkripce, sestřih, export, degradaceKeywords (English)
Npl3, Gbp2, Hrb1, mRNA, transcription, splicing, export, degradationMezi skupinu proteinů účastnících se sestřihu transkriptů u metazoí patří tzv. SR proteiny. Jedná se o RNA-vazebné proteiny, pro které je charakteristická přítomnost domény bohaté na serin a arginin. Kvasinka Saccharomyces cerevisiae kóduje geny pro proteiny, které jsou svým aminokyselinovým složením a strukturou podobné skupině SR proteinů a jsou proto označovány jako SR-like proteiny. Jedná se o tři proteiny s doménou RS: Npl3, Gbp2 a Hrb1. Ukazuje se, že tyto proteiny zastávají více funkcí, mezi něž kromě sestřihu patří i kontrola kvality sestřižených mRNA a jejich export z jádra do cytoplazmy. Tato bakalářská práce se bude zabývat právě těmito třemi kvasinkovými proteiny a jejich rolí v sestřihu, exportu a degradaci.
Metazoan SR proteins is a group of proteins involved in splicing. They are RNA-biding proteins characterized by the presence of serine and arginine-rich domain. The yeast, Saccharomyces cerevisiae, encodes genes for proteins that are similar in amino acid composition and structure to the group of SR proteins and are therefore called SR-like proteins. There are three proteins with RS domain in yeast: Npl3, Gbp2 and Hrb1. These proteins have been shown to have many functions, including, in addition to splicing, quality control of spliced mRNAs and their export from the nucleus to the cytoplasm. This Bachelor's thesis will deal with these three yeast proteins and their role in splicing, export and degradation.