Fyziologické změny obilnin vystavených tepelným stresům
Physiological changes of cereals under temperature stress
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/122087Identifiers
Study Information System: 226506
Collections
- Kvalifikační práce [20313]
Author
Advisor
Consultant
Hála, Michal
Referee
Hnilička, František
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biology
Department
Department of Experimental Plant Biology
Date of defense
7. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
proteom, fysiologie, obilniny, tepelné stresy, výnos, abiotický stresKeywords (English)
proteome, physiology, cereals, temperature stress, yield, abiotic stressObilniny patří mezi nejstarší plodiny, které byly lidmi pěstovány a využívány jako významné složky stravy. Jsou pro lidskou populaci důležitým zdrojem obživy a mají širokou škálu využití, převážně v potravinářském průmyslu. Obilniny obecně slouží jako zdroj energie ve stravě, díky vysokému obsahu škrobu. Nejčastěji pěstovanými druhy obilnin jsou především pšenice, ječmen, žito, rýže, kukuřice, dále pak i další druhy jako jsou oves a proso. Avšak ani obilninám se nevyhýbají problémy, spojené s působením abiotických stresových faktorů. Jejich vliv na všechny rostliny se projevuje snižováním vitality, ale u kulturních plodin - jako jsou obilniny - hlavně snižováním výnosu. Právě kvůli snižování výnosu je dnes šlechtění odolných genotypů obilovin v předním zájmu šlechtitelů. Tato práce shrnuje základní principy působení tepelných stresů na rostliny a vysvětluje reakce některých druhů obilnin na uváděné abiotické stresové faktory. Klíčová slova: proteom, fysiologie, obilniny, tepelné stresy, výnos, abiotický stres
Cereals are among the oldest crops that have been grown and used by humans as important component of their diet. It is an important source of livelihood for the human population and have a wide range of uses, mainly in the food industry. Cereals generally serve as a source of energy in the diet, due to the high starch content. The most commonly grown types of cereals are especially wheat, barley, rye, rice, corn, but there may be other species such as oats and millet. However, even cereals do not avoid the problems associated with the action of abiotic stress factors. Their effect on all plants is manifested by a decrease in vitality, but in crops - such as cereals - mainly by a decrease in yield. Due to the reduction in yield, breeding of resistant cereal genotypes is now in the primary interest of breeders. This work summarizes the basic principles of the action of heat/cold stress on plants and explains the reactions of various types of cereals to these abiotic stress factors. Key words: proteome, physiology, cereals, temperature stres, yield, abiotic stres