Zobrazit minimální záznam

Identifikace stěžejních faktorů ovlivňujících ceny kávy
dc.contributor.advisorPleticha, Petr
dc.creatorGajdušková, Karolína
dc.date.accessioned2020-09-29T09:52:34Z
dc.date.available2020-09-29T09:52:34Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120634
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá cenou kávy a faktory, které ji ovlivňují. Cílem práce bylo tyto faktory odhalit a zjistit, jak se bude cena kávy na základě jejich změn vyvíjet. Práce se také zabývá otázkou, zda zkoumané faktory působí stejně na dva druhy kávy: arabicu a robustu. Celkem bylo definováno pět skupin faktorů: nabídka, poptávka, klimatické změny, komoditní trh a finanční aspekty. Výsledný efekt byl zkoumán na ročních datech ceny kávy, která poskytla organizace International Coffee Organization (ICO). Zkoumané období bylo mezi lety 1965 až 2018. Regrese ARDL odhalila, že faktory ovlivňují cenu kávy jak krátkodobě, tak i dlouhodobě. Výsledky ukázaly, že na danou proměnnou mají největší vliv faktory zachycující poptávku, nabídku a stabilitu amerického dolaru. Kromě toho se potvrdilo, že arabica a robusta by měly být považovány za samostatné komodity, neboť na ně dané faktory mají jiný vliv. Cena robusty je ovlivněna především finančními faktory, zatímco arabicu nejvíce ovlivňují exporty a růst HDP. Jedním z opatření, které by mohlo pomoci s kontrolou ceny kávy, je založení asociace největších světových producentů kávy, která by regulovala exporty, s jejichž nárustem se snižuje cena.cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis focuses on the price of coffee and the factors affecting it. The study aims to identify these factors to predict price movement. This thesis also answers the question whether the factors observed have the same impact on two coffee varieties: arabica and robusta. There were defined five groups of the factors: supply, demand, climate, commodity market and financial. The effect is observed for annual coffee price data that were obtained from the International Coffee Organization (ICO). The observed period is between 1965 and 2018. The impact of the factors was detected by the ARDL regression, both in the short run and the long run. Based on the results, the price is affected mostly by supply, demand, and financial factors. Moreover, robusta's price specifically is driven mainly by the factors explaining the power of the US dollar. Arabica's price, on the other hand, is affected by the supply and demand factors: exports, and the growth of GDP. This finding supports the claim that these two coffee varieties should be considered as two different commodities. The results suggest that the establishment of an association of the biggest coffee producers regulating coffee exports would help in control of coffee prices.en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectCena kávycs_CZ
dc.subjectArabicacs_CZ
dc.subjectRobustacs_CZ
dc.subjectmetoda ARDLcs_CZ
dc.subjectmodel ECMcs_CZ
dc.subjectCoffee priceen_US
dc.subjectArabicaen_US
dc.subjectRobustaen_US
dc.subjectARDL methoden_US
dc.subjectECM modelen_US
dc.titleIdentifying driving factors of coffee pricesen_US
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-08
dc.description.departmentInstitut ekonomických studiícs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Economic Studiesen_US
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.identifier.repId213629
dc.title.translatedIdentifikace stěžejních faktorů ovlivňujících ceny kávycs_CZ
dc.contributor.refereeŠťastná, Lenka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEconomics and Financeen_US
thesis.degree.disciplineEkonomie a financecs_CZ
thesis.degree.programEconomicsen_US
thesis.degree.programEkonomické teoriecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut ekonomických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Economic Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkonomie a financecs_CZ
uk.degree-discipline.enEconomics and Financeen_US
uk.degree-program.csEkonomické teoriecs_CZ
uk.degree-program.enEconomicsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá cenou kávy a faktory, které ji ovlivňují. Cílem práce bylo tyto faktory odhalit a zjistit, jak se bude cena kávy na základě jejich změn vyvíjet. Práce se také zabývá otázkou, zda zkoumané faktory působí stejně na dva druhy kávy: arabicu a robustu. Celkem bylo definováno pět skupin faktorů: nabídka, poptávka, klimatické změny, komoditní trh a finanční aspekty. Výsledný efekt byl zkoumán na ročních datech ceny kávy, která poskytla organizace International Coffee Organization (ICO). Zkoumané období bylo mezi lety 1965 až 2018. Regrese ARDL odhalila, že faktory ovlivňují cenu kávy jak krátkodobě, tak i dlouhodobě. Výsledky ukázaly, že na danou proměnnou mají největší vliv faktory zachycující poptávku, nabídku a stabilitu amerického dolaru. Kromě toho se potvrdilo, že arabica a robusta by měly být považovány za samostatné komodity, neboť na ně dané faktory mají jiný vliv. Cena robusty je ovlivněna především finančními faktory, zatímco arabicu nejvíce ovlivňují exporty a růst HDP. Jedním z opatření, které by mohlo pomoci s kontrolou ceny kávy, je založení asociace největších světových producentů kávy, která by regulovala exporty, s jejichž nárustem se snižuje cena.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis focuses on the price of coffee and the factors affecting it. The study aims to identify these factors to predict price movement. This thesis also answers the question whether the factors observed have the same impact on two coffee varieties: arabica and robusta. There were defined five groups of the factors: supply, demand, climate, commodity market and financial. The effect is observed for annual coffee price data that were obtained from the International Coffee Organization (ICO). The observed period is between 1965 and 2018. The impact of the factors was detected by the ARDL regression, both in the short run and the long run. Based on the results, the price is affected mostly by supply, demand, and financial factors. Moreover, robusta's price specifically is driven mainly by the factors explaining the power of the US dollar. Arabica's price, on the other hand, is affected by the supply and demand factors: exports, and the growth of GDP. This finding supports the claim that these two coffee varieties should be considered as two different commodities. The results suggest that the establishment of an association of the biggest coffee producers regulating coffee exports would help in control of coffee prices.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut ekonomických studiícs_CZ
thesis.grade.codeC
uk.publication-placePrahacs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV