Identifying driving factors of coffee prices
Identifikace stěžejních faktorů ovlivňujících ceny kávy
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120634Identifikátory
SIS: 213629
Kolekce
- Kvalifikační práce [18079]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šťastná, Lenka
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
8. 9. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Cena kávy, Arabica, Robusta, metoda ARDL, model ECMKlíčová slova (anglicky)
Coffee price, Arabica, Robusta, ARDL method, ECM modelTato bakalářská práce se zabývá cenou kávy a faktory, které ji ovlivňují. Cílem práce bylo tyto faktory odhalit a zjistit, jak se bude cena kávy na základě jejich změn vyvíjet. Práce se také zabývá otázkou, zda zkoumané faktory působí stejně na dva druhy kávy: arabicu a robustu. Celkem bylo definováno pět skupin faktorů: nabídka, poptávka, klimatické změny, komoditní trh a finanční aspekty. Výsledný efekt byl zkoumán na ročních datech ceny kávy, která poskytla organizace International Coffee Organization (ICO). Zkoumané období bylo mezi lety 1965 až 2018. Regrese ARDL odhalila, že faktory ovlivňují cenu kávy jak krátkodobě, tak i dlouhodobě. Výsledky ukázaly, že na danou proměnnou mají největší vliv faktory zachycující poptávku, nabídku a stabilitu amerického dolaru. Kromě toho se potvrdilo, že arabica a robusta by měly být považovány za samostatné komodity, neboť na ně dané faktory mají jiný vliv. Cena robusty je ovlivněna především finančními faktory, zatímco arabicu nejvíce ovlivňují exporty a růst HDP. Jedním z opatření, které by mohlo pomoci s kontrolou ceny kávy, je založení asociace největších světových producentů kávy, která by regulovala exporty, s jejichž nárustem se snižuje cena.
This bachelor thesis focuses on the price of coffee and the factors affecting it. The study aims to identify these factors to predict price movement. This thesis also answers the question whether the factors observed have the same impact on two coffee varieties: arabica and robusta. There were defined five groups of the factors: supply, demand, climate, commodity market and financial. The effect is observed for annual coffee price data that were obtained from the International Coffee Organization (ICO). The observed period is between 1965 and 2018. The impact of the factors was detected by the ARDL regression, both in the short run and the long run. Based on the results, the price is affected mostly by supply, demand, and financial factors. Moreover, robusta's price specifically is driven mainly by the factors explaining the power of the US dollar. Arabica's price, on the other hand, is affected by the supply and demand factors: exports, and the growth of GDP. This finding supports the claim that these two coffee varieties should be considered as two different commodities. The results suggest that the establishment of an association of the biggest coffee producers regulating coffee exports would help in control of coffee prices.