Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Nutrition in noncommunicable diseases prevention
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120460Identifiers
Study Information System: 218583
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Kudlová, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
3. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
prevence, výživa, průmyslově zpracované potraviny, kvalita výživy, civilizační onemocněníKeywords (English)
prevention, nutrition, ultra processed food, quality of food, noncommunicable diseasesBakalářská práce se zabývá možností prevence civilizačních onemocnění z pohledu výživy; hlavně vztahem kvality konzumovaných potravin a těchto nemocí. Teoretická část stručně popisuje vybraná onemocnění a rizikové faktory podílející se na jejich vzniku, prevenci, výživu jako jeden z hlavních determinant zdraví, dále průmyslově zpracované potraviny a jejich vliv na zdraví. Praktické část pracuje s několika hypotézami, které se týkají zájmu a znalostí o složení potravin a možných rizicích spojených s jejich konzumací. Dále shrnuje poznatky získané dotazníkovým šetřením, které bylo dle vytvořených hypotéz zaměřeno na znalost výživových doporučení, informovanost o civilizačních onemocněních a spotřebitelské preference při nákupu a konzumaci potravin. Klíčová slova: prevence, výživa, průmyslově zpracované potraviny, kvalita výživy, civilizační onemocnění
The bachelor's thesis deals with the possibility of prevention of diseases of civilization from the point of view of nutrition; mainly the relationship between the quality of food consumed and these diseases. The theoretical part briefly describes selected diseases and risk factors involved in their origin, prevention, nutrition as one of the main determinants of health, ultra processed foods and their impact on health. The practical part works with several hypotheses that relate to interest and knowledge about the composition of food and possible risks associated with their consumption. It also summarizes the findings of the questionnaire survey, which, according to the hypotheses, was focused on knowledge of nutritional recommendations, awareness of diseases of civilization and consumer preferences in the purchase and consumption of food. Key words: prevention, nutrition, ultra processed food, quality of food, noncommunicable diseases