Nutriční význam, kvalita a účinné doporučené dávky doplňků stravy EPA/DHA
The Importance of Nutrition, The Quality and Effective Doses of Food Suplements EPA/DHA
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120307Identifiers
Study Information System: 226501
Collections
- Kvalifikační práce [4016]
Author
Advisor
Referee
Chrpová, Diana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
27. 8. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
tuky, mastné kyseliny, omega-3 MK, doplňky stravyKeywords (English)
polyunsaturated fatty acids, food supplements with omega-3 fatty acids and their selection, quality, recommended doses, nutritional importance of fatsTuky by měly být chápány jako nezbytná součást stravy a jejich příjem by se měl posuzovat z hlediska energetického, z poměru tuků a ostatních živin ve stravě a také z hlediska druhu mastných kyselin v nich obsažených. Po období úplného odmítání konzumace tuků jako příčiny obezity a výskytu civilizačních onemocnění převládl názor, že není dobré je z jídelníčku vyřadit, protože by mohl vzniknout deficit nenasycených esenciálních kyselin, které jsou nutné k zajištění mnoha funkcí v organismu. Do popředí zájmu se dostaly polynenasycené mastné kyseliny typu omega-3, které jsou ve středoevropské stravě málo obsaženy. S tím souvisí problematika doplňků stravy s omega-3 MK, kterou se tato práce podrobněji zabývá. Cílem bakalářské práce je shrnout význam užívání doplňků stravy obsahujících omega-3 MK, porovnat kvalitu nejběžnějších produktů a uvést informace o jejich účinných doporučených dávkách. V popředí zájmu bylo najít důvody, proč klienti vybrané lékárny tyto doplňky stravy vyhledávají, zda existuje přímá souvislost mezi jejich zdravotními obtížemi a volbou určitého produktu, co jejich volbu ovlivňuje; dále se zjišťovala úroveň jejich znalostí o kvalitě užívaných přípravků. V teoretické části práce jsou uvedeny obecné informace o tucích, mastných kyselinách a především o polynenasycených mastných...
The fats should be understood as a necessary part of a diet and their income should be assessed from the energetic point of view, as well as fats to other nutrients ratio and the kind of fatty acids contained. After a period of total refusal of fats consumption as the cause of obesity and civilization disease occurences, the opinion, that it's not good to remove them from the diet because has prevailed. The reason is there might arise a deficiency in unsaturated essential acids, which are necessary to secure many functionalities in the organism. Among the interest became the polyunsaturated fatty acids with their low presence in the central european diet. This is related to the topic of dietary supplements with omega-3 fatty acids, which is the main topic of this thesis. The goal of this bachelor thesis is to sum up the importance of food supplemens with omega-3 fatty acids usage, to compare quality of the most common products and to bring information about their effective recommended doses. The main focus has been finding reasons why clients of a chosen pharmacy are looking for these products, whether there is a dirtect connection between their health difficulties a their selection of concrete product and what influences their choice. Further, the level of their knowledge about the quality of...