Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Dietary prevention of type 2 diabetes mellitus
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118397Identifiers
Study Information System: 218114
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Pelcl, Tomáš
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
22. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
diabetes mellitus 2. typu, dietní prevence, výživa, obezita, metabolický syndromKeywords (English)
type 2 diabetes mellitus, dietary prevention, nutrition, obesity, metabolic syndromeTato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetes mellitus 2. typu. Práce se skládá z části teoretické a části praktické. V teoretické části je rozebráno téma diabetes mellitus 2. typu se zaměřením na dietní prevenci. První kapitoly jsou více obecné, zabývají se onemocněním diabetes mellitus 2. typu, jeho charakteristikou, komplikacemi a léčbou. Pro lepší pochopení celé problematiky je zahrnuta také kapitola o obezitě a metabolickém syndromu. Praktická část práce se zaměřuje na průzkum informovanosti a přístup k prevenci diabetes mellitus 2. typu u osob, které jsou ve vyšším riziku vzniku tohoto onemocnění. Jako rizikoví byli zvoleni jednak jedinci, kteří mají pozitivní rodinnou anamnézu diabetes mellitus 2. typu a jednak pacienti, kteří trpí nadváhou nebo obezitou. Výzkum je založen na kvantitativním dotazníkovém šetření, kterého se zúčastnilo celkem 108 respondentů. Pro účely výzkumu byli respondenti rozděleni do dvou skupin podle zmíněných rizikových faktorů. Podle výsledků výzkumu si značná část respondentů uvědomuje (celkem 84 %), že existuje určitá prevence tohoto onemocnění. Největší význam respondenti přikládají kombinaci dietní prevence a pravidelné pohybové aktivity. Nicméně právě přístup k této prevenci není v některých aspektech úplně ideální. U respondentů se jako nedostatečná...
This bachelor thesis deals with a dietary prevention of type 2 diabetes mellitus. This thesis is split into two parts: a theoretical part and a practical part. The theoretical part covers the topic of type 2 diabetes mellitus with a focus on a dietary prevention. The first chapters are more general, dealing with type 2 diabetes mellitus, its characteristics, complications and treatment. A chapter about obesity and metabolic syndrome is also included for a better understanding of the whole issue. The practical part of the thesis is focused on an awareness survey and approach to the prevention of type 2 diabetes mellitus for people having a higher risk of developing this disease. Individuals with a positive family history of type 2 diabetes mellitus and patients suffering from overweight or obesity, were selected as those having a higher risk of developing the disease. The research is based on a quantitative questionnaire survey. A total number of 108 respondents participated in this survey. For the purposes of the research, the respondents were divided into two groups based on the mentioned risk factors. Based on the research results, a significant number of respondents (84 % in total) were aware that there was some sort of prevention of this disease possible. The respondents considered the...