Problematika výživy při vysokohorské turistice
Problematics of mountaineers' nutrition
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118308Identifikátory
SIS: 219022
Kolekce
- Kvalifikační práce [4552]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vágnerová, Tereza
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
19. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Nutrice, hydratace, akutní horská nemoc, vysokohorská turistika, vysoká nadmořská výškaKlíčová slova (anglicky)
Nutrition, hydratation, acute mountain sickness, high altitude mountaineering, high altitudeVýživa nejen profesionálních horolezců, ale i příležitostných turistů ve vysokohorských podmínkách se stává ve sportovní nutrici stále diskutovanějším tématem. A to hlavně vzhledem ke studiím vedoucím k závěru, že zejména dehydratace má na vliv organismu v těchto nadmořských výškách značný vliv a můžeme jí přisoudit mnoho symptomů dříve přisuzovaných samotné hypoxii. Diplomová práce byla rozdělena na teoretickou část, která popisuje základní problematiku nutrice a hydratace, stejně tak jako akutních potíží, které mohou horolezci na svých cestách do vysokohorského prostředí zažít. Praktická část byla založena na kvantitativním přístupu za pomoci dotazníkového šetření a jeho vyhodnocení. Dotazník byl anonymní, nestandardizovaný s otevřenými i uzavřenými otázkami. Výzkumu se účastnilo celkem 68 respondentů. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny a diskutovány v závěrečné části práce. Cílem práce bylo zmapovat stravovací návyky respondentů během pobytu ve vysokohorském prostředí, zhodnotit jejich povědomí o rizicích a potížích, které mohou souviset v nutricí a dehydratací při aktivitách ve vysokohorském prostředí a posoudit, zda respondenti řeší nutrici a hydrataci během svých cest. Pro práci byly stanoveny 4 hypotézy. Klíčová slova Nutrice; hydratace; akutní horská nemoc; vysokohorská turistika; vysoká...
Nutrition of both professional and occasional climbers in high altitude is often discussed topic in sports nutrition. Specially with latest studies showing connection between poor nutrition and high altitude sickness development. Dehydration in particular has a huge effect on the body at these altitudes and can be responsible for many of the symptoms previously attributed to hypoxia. The research was focused on the theoretical part, in which basic issue of nutrition and hydration are shown, as well as the acute issues that climbers may have experience on their journey to high altitude. The practical part was evaluated by a quantitative approach with the help of a questionnaire survey and its evaluation. The questionnaire was anonymous, nonstandardized with open and closed questions. A total of 68 respondents participated in the research. The results of the investigation are evaluated and discussed in the final parts of the thesis. The main objective of the thesis was focused on the dietary habits of respondents during their stay in high altitude, their awareness of the risks resulting from poor nutrition and dehydration and assess how much care respondents take about nutrition and hydration during their travels. Four hypotheses were set for the thesis. Key words: Nutrition; hydratation; acute...