Impact of smoke-free laws on hospitality businesses in the European perspective
Dopad zákazů kouření na sektor pohostinství v evropské perspektivě
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/117939Identifikátory
SIS: 202228
Kolekce
- Kvalifikační práce [17123]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Haas, Emma
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
10. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Protikuřácký zákon, pohostinství, příjmy, zaměstnanost, difference-in-differencesKlíčová slova (anglicky)
Smoke-free law, hospitality businesses, revenue, employment, difference-in-differencesPokaždé, když byl vznesen návrh na zavedení protikuřáckých zákonů v pohostinských podnicích, býval vznesen i argument, že tyto zákony budou poškozovat tyto podniky ve smyslu příjmů a zaměstnanosti. Tato bakalářská práce zkoumá toto tvrzení v kontextu evropských zemí. V prvé řadě chce rozlišit vliv dvou odlišných forem protikuřáckých zákonů. Za druhé, zkoumá vliv těchto nařízení v čase. Za třetí, pokouší se nalézt rozdíly v jejich dopadech na záladě regionálních, či sociálně-ekonomických odlišností. Analýzou administrativních ročních dat z databáze Eurostatu za použití metody difference-in-differences tato práce nezjistila žádný dlouhodobý vliv protikuřáckých zákonů na příjmy či zaměstnanost v pohostinských podnicích. Výsledky analýzy též ukazují, že pokud byli některé z dopadů statisticky signifikantní v průběhu prvních let platnosti protikuřáckého zákona, tyto dopady byli pouze krátkého trvání. Přesto, vliv jednotlivých forem protikuřáckých zákonů v čase se liší. V případě částečného protikuřácekého zákona byl zjištěn negativní dopad na příjmy okamžitě po jeho zavedení a kladný dopad na zaměstnanost tři až čtyři roky po jeho zavedení. Úplný zákaz kouření...
Ever since smoke-free laws regarding the hospitality business were proposed, there was an argument that these policies were going to harm their revenues and employment. This bachelor thesis examines this argument in the European context. The examination is divided into three parts. First, it aims to distinguish between effects of two distinctive forms of smoke-free laws. Second, it analyzes the impact of smoke-free policies over time. Third, it attempts to assess differences of their impact based on regional or socio-economic differences. Using difference-in-differences analysis of administrative annual data from Eurostat database, this thesis does not find any permanent effect of smoke-free laws on revenues or employment of hospitality businesses. The results of the analysis also show, that if there was any significant impact throughout the first years of the smoke-free law's validity, it was always short-lasting. Still, the over time impacts of the individual forms of smoke-free laws differ. In case of a partial smoke-free law, there is a statistically significant negative impact on turnover immediately after its implementation and a positive impact on employment in the third and fourth year after its implementation. The complete smoking ban does not exhibit any statistically significant impact at all. In...