Porovnávání kalibračních metod pro stanovení chininu v nápojích
Comparison of Calibration Methods for Determination of Quinine in Beverages
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/116605Identifikátory
SIS: 210824
Kolekce
- Kvalifikační práce [21483]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kozlík, Petr
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Chemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
3. 2. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
analytická kalibrace, spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, chininKlíčová slova (anglicky)
analytical calibration, spectrometry, high performance liquid chromatography, quinineTato bakalářská práce porovnává tři vybrané kalibrační metody při stanovení chininu v nápojích dvěma instrumentálními metodami. Jsou to metoda kalibrační závislosti, metoda přídavku standardu a metoda přídavku po změření vlastnosti (označovaná jako metoda spike). Jako instrumentální metody byly vybrány spektrometrie v UV oblasti a RP-HPLC s UV a fluorescenční detekcí. Kalibrační metody jsou porovnávány z hlediska pravdivosti, preciznosti a časové náročnosti. Instrumentální metody jsou vzájemně porovnány z hlediska pravdivosti. Jako autentické vzorky bylo zvoleno pět druhů toniků zakoupených v běžné maloobchodní síti. Nejpreciznější hodnoty poskytla metoda kalibrační závislosti. Z hlediska pravdivosti nebylo možné určit, která z kalibračních metod je nejpravdivější. Časově nejméně náročné bylo spikování. Pravdivější hodnoty z instrumentálních metod poskytla HPLC. Klíčová slova: analytická kalibrace, spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, chinin
The aim of this bachelor thesis is to compare three calibration methods used for determination of quinine in beverages performed by two instrumental methods. As the calibration methods, calibration curve method, standard addition method and spike were chosen. As the instrumental methods, UV spectrometry and RP-HPLC with UV and fluorescence detection were chosen. The calibration methods were compared in terms of accuracy, precision, and time consumption. The instrumental methods were compared in terms of accuracy. Five different tonic waters were chosen as authentic samples. The most precise results were provided by the calibration curve method. In terms of accuracy it was not possible to determine the most accurate calibration method. Spike was the least time-consuming calibration method. HPLC was more accurate compared to spectrometry. Key words: analytical calibration, spectrometry, high performance liquid chromatography, quinine
