dc.contributor.advisor | Nesměrák, Karel | |
dc.creator | Handlová, Zuzana | |
dc.date.accessioned | 2020-02-24T09:38:20Z | |
dc.date.available | 2020-02-24T09:38:20Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/116605 | |
dc.description.abstract | The aim of this bachelor thesis is to compare three calibration methods used for determination of quinine in beverages performed by two instrumental methods. As the calibration methods, calibration curve method, standard addition method and spike were chosen. As the instrumental methods, UV spectrometry and RP-HPLC with UV and fluorescence detection were chosen. The calibration methods were compared in terms of accuracy, precision, and time consumption. The instrumental methods were compared in terms of accuracy. Five different tonic waters were chosen as authentic samples. The most precise results were provided by the calibration curve method. In terms of accuracy it was not possible to determine the most accurate calibration method. Spike was the least time-consuming calibration method. HPLC was more accurate compared to spectrometry. Key words: analytical calibration, spectrometry, high performance liquid chromatography, quinine | en_US |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce porovnává tři vybrané kalibrační metody při stanovení chininu v nápojích dvěma instrumentálními metodami. Jsou to metoda kalibrační závislosti, metoda přídavku standardu a metoda přídavku po změření vlastnosti (označovaná jako metoda spike). Jako instrumentální metody byly vybrány spektrometrie v UV oblasti a RP-HPLC s UV a fluorescenční detekcí. Kalibrační metody jsou porovnávány z hlediska pravdivosti, preciznosti a časové náročnosti. Instrumentální metody jsou vzájemně porovnány z hlediska pravdivosti. Jako autentické vzorky bylo zvoleno pět druhů toniků zakoupených v běžné maloobchodní síti. Nejpreciznější hodnoty poskytla metoda kalibrační závislosti. Z hlediska pravdivosti nebylo možné určit, která z kalibračních metod je nejpravdivější. Časově nejméně náročné bylo spikování. Pravdivější hodnoty z instrumentálních metod poskytla HPLC. Klíčová slova: analytická kalibrace, spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, chinin | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | analytická kalibrace | cs_CZ |
dc.subject | spektrometrie | cs_CZ |
dc.subject | vysokoúčinná kapalinová chromatografie | cs_CZ |
dc.subject | chinin | cs_CZ |
dc.subject | analytical calibration | en_US |
dc.subject | spectrometry | en_US |
dc.subject | high performance liquid chromatography | en_US |
dc.subject | quinine | en_US |
dc.title | Porovnávání kalibračních metod pro stanovení chininu v nápojích | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2020 | |
dcterms.dateAccepted | 2020-02-03 | |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 210824 | |
dc.title.translated | Comparison of Calibration Methods for Determination of Quinine in Beverages | en_US |
dc.contributor.referee | Kozlík, Petr | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Chemistry | en_US |
thesis.degree.discipline | Chemie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Chemistry | en_US |
thesis.degree.program | Chemie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Chemie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Chemistry | en_US |
uk.degree-program.cs | Chemie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Chemistry | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Tato bakalářská práce porovnává tři vybrané kalibrační metody při stanovení chininu v nápojích dvěma instrumentálními metodami. Jsou to metoda kalibrační závislosti, metoda přídavku standardu a metoda přídavku po změření vlastnosti (označovaná jako metoda spike). Jako instrumentální metody byly vybrány spektrometrie v UV oblasti a RP-HPLC s UV a fluorescenční detekcí. Kalibrační metody jsou porovnávány z hlediska pravdivosti, preciznosti a časové náročnosti. Instrumentální metody jsou vzájemně porovnány z hlediska pravdivosti. Jako autentické vzorky bylo zvoleno pět druhů toniků zakoupených v běžné maloobchodní síti. Nejpreciznější hodnoty poskytla metoda kalibrační závislosti. Z hlediska pravdivosti nebylo možné určit, která z kalibračních metod je nejpravdivější. Časově nejméně náročné bylo spikování. Pravdivější hodnoty z instrumentálních metod poskytla HPLC. Klíčová slova: analytická kalibrace, spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, chinin | cs_CZ |
uk.abstract.en | The aim of this bachelor thesis is to compare three calibration methods used for determination of quinine in beverages performed by two instrumental methods. As the calibration methods, calibration curve method, standard addition method and spike were chosen. As the instrumental methods, UV spectrometry and RP-HPLC with UV and fluorescence detection were chosen. The calibration methods were compared in terms of accuracy, precision, and time consumption. The instrumental methods were compared in terms of accuracy. Five different tonic waters were chosen as authentic samples. The most precise results were provided by the calibration curve method. In terms of accuracy it was not possible to determine the most accurate calibration method. Spike was the least time-consuming calibration method. HPLC was more accurate compared to spectrometry. Key words: analytical calibration, spectrometry, high performance liquid chromatography, quinine | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |