Zobrazit minimální záznam

Comparison of Calibration Methods for Determination of Quinine in Beverages
dc.contributor.advisorNesměrák, Karel
dc.creatorHandlová, Zuzana
dc.date.accessioned2020-02-24T09:38:20Z
dc.date.available2020-02-24T09:38:20Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/116605
dc.description.abstractThe aim of this bachelor thesis is to compare three calibration methods used for determination of quinine in beverages performed by two instrumental methods. As the calibration methods, calibration curve method, standard addition method and spike were chosen. As the instrumental methods, UV spectrometry and RP-HPLC with UV and fluorescence detection were chosen. The calibration methods were compared in terms of accuracy, precision, and time consumption. The instrumental methods were compared in terms of accuracy. Five different tonic waters were chosen as authentic samples. The most precise results were provided by the calibration curve method. In terms of accuracy it was not possible to determine the most accurate calibration method. Spike was the least time-consuming calibration method. HPLC was more accurate compared to spectrometry. Key words: analytical calibration, spectrometry, high performance liquid chromatography, quinineen_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce porovnává tři vybrané kalibrační metody při stanovení chininu v nápojích dvěma instrumentálními metodami. Jsou to metoda kalibrační závislosti, metoda přídavku standardu a metoda přídavku po změření vlastnosti (označovaná jako metoda spike). Jako instrumentální metody byly vybrány spektrometrie v UV oblasti a RP-HPLC s UV a fluorescenční detekcí. Kalibrační metody jsou porovnávány z hlediska pravdivosti, preciznosti a časové náročnosti. Instrumentální metody jsou vzájemně porovnány z hlediska pravdivosti. Jako autentické vzorky bylo zvoleno pět druhů toniků zakoupených v běžné maloobchodní síti. Nejpreciznější hodnoty poskytla metoda kalibrační závislosti. Z hlediska pravdivosti nebylo možné určit, která z kalibračních metod je nejpravdivější. Časově nejméně náročné bylo spikování. Pravdivější hodnoty z instrumentálních metod poskytla HPLC. Klíčová slova: analytická kalibrace, spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, chinincs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectanalytická kalibracecs_CZ
dc.subjectspektrometriecs_CZ
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecs_CZ
dc.subjectchinincs_CZ
dc.subjectanalytical calibrationen_US
dc.subjectspectrometryen_US
dc.subjecthigh performance liquid chromatographyen_US
dc.subjectquinineen_US
dc.titlePorovnávání kalibračních metod pro stanovení chininu v nápojíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-02-03
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId210824
dc.title.translatedComparison of Calibration Methods for Determination of Quinine in Beveragesen_US
dc.contributor.refereeKozlík, Petr
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemistryen_US
thesis.degree.disciplineChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
thesis.degree.programChemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enChemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce porovnává tři vybrané kalibrační metody při stanovení chininu v nápojích dvěma instrumentálními metodami. Jsou to metoda kalibrační závislosti, metoda přídavku standardu a metoda přídavku po změření vlastnosti (označovaná jako metoda spike). Jako instrumentální metody byly vybrány spektrometrie v UV oblasti a RP-HPLC s UV a fluorescenční detekcí. Kalibrační metody jsou porovnávány z hlediska pravdivosti, preciznosti a časové náročnosti. Instrumentální metody jsou vzájemně porovnány z hlediska pravdivosti. Jako autentické vzorky bylo zvoleno pět druhů toniků zakoupených v běžné maloobchodní síti. Nejpreciznější hodnoty poskytla metoda kalibrační závislosti. Z hlediska pravdivosti nebylo možné určit, která z kalibračních metod je nejpravdivější. Časově nejméně náročné bylo spikování. Pravdivější hodnoty z instrumentálních metod poskytla HPLC. Klíčová slova: analytická kalibrace, spektrometrie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, chinincs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this bachelor thesis is to compare three calibration methods used for determination of quinine in beverages performed by two instrumental methods. As the calibration methods, calibration curve method, standard addition method and spike were chosen. As the instrumental methods, UV spectrometry and RP-HPLC with UV and fluorescence detection were chosen. The calibration methods were compared in terms of accuracy, precision, and time consumption. The instrumental methods were compared in terms of accuracy. Five different tonic waters were chosen as authentic samples. The most precise results were provided by the calibration curve method. In terms of accuracy it was not possible to determine the most accurate calibration method. Spike was the least time-consuming calibration method. HPLC was more accurate compared to spectrometry. Key words: analytical calibration, spectrometry, high performance liquid chromatography, quinineen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV