Vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin
The effect of low-protein diet on progression of chronic kidney disease
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/108346Identifikátory
SIS: 204217
Kolekce
- Kvalifikační práce [4458]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Indra, Tomáš
Oponent práce
Tesař, Vladimír
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
27. 6. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
chronické onemocnění ledvin, dietoterapie, nízkobílkoproteinová dieta, nutriční stavKlíčová slova (anglicky)
kidney diseases, diet therapy, low-protein diet, nutrition statusVýchodiska: Nízkobílkovinná dieta je jedním z léčebných postupů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialyzačním období. Studie na toto téma jsou publikovány už více než 20 let, přesto závěry o jejím vlivu a nejvhodnějším složení nejsou jednoznačné. Na Klinice nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je některým pacientům nízkobílkovinná dieta doporučována. Tito pacienti jsou edukováni a reedukováni nutriční terapeutkou, která zároveň kontroluje jejich příjem stravy pomocí zapsaných jídelníčků. Cíle: Zhodnotit vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin v našich podmínkách a porovnat výsledky s kontrolní skupinou. Dále také zhodnotit výživový stav těchto pacientů a jeho ovlivnění dietou. V neposlední řadě popsat soubor pacientů přicházejících k edukaci o nizkobílkovinné dietě (NBD). Metody: : Vstupní data byla získána retrospektivně ze zdravotní dokumentace pacientů, kteří docházeli ambulantně na Kliniku nefrologie VFN v období 10/2016 až 3/2018. Ke skupině 15 pacientů dodržujích nízkobílkovinnou dietu byla přiřazena kontrolní skupina s 15 pacienty, u kterých edukace o nízkobílkovinné dietě neproběhla. Mezi hlavní sbíranáná data patřil rok narození, odhad GFR podle CKD-EPI 2009, urea, kreatinin, albumin a celková bílkovina v séru. Laboratorní data byla...
Background: Low protein diet is one of the treatments for patients with chronic kidney disease during the pre-dialysis period. Studies about this subject have been published for more than 20 years, but the conclusions about its effect and the most appropriate composition are not clear. A low-protein diet is recommended for some patients at the Nephrology Clinic of General University Hospital. These patients are educated and re- educated by a nutrition therapist who also controls their food intake through a food diary. Objectives: To evaluate the effect of low-protein diet on the progression of chronic kidney disease in our conditions and to compare the results with the control group. Furthermore, to evaluate the nutritional status of these patients and the influence of the diet on it. Last but not least, describe a set of patients coming to education about low-protein diet. Methods: The input data was retrospectively retrieved from the medical records of patients who attended medical checks at the Nephrology Clinic of General University Hospital between 10/2016 and 3/2018. A group of 15 patients with a low-protein diet was compared with a control group of 15 patients who did not receive low-protein diet education. The main data collected was year of birth, estimated GFR, urea, creatinine, albumin,...