Zobrazit minimální záznam

The effect of low-protein diet on progression of chronic kidney disease
dc.contributor.advisorKarbanová, Miroslava
dc.creatorČmerdová, Kristýna
dc.date.accessioned2021-03-26T11:15:44Z
dc.date.available2021-03-26T11:15:44Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/108346
dc.description.abstractVýchodiska: Nízkobílkovinná dieta je jedním z léčebných postupů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialyzačním období. Studie na toto téma jsou publikovány už více než 20 let, přesto závěry o jejím vlivu a nejvhodnějším složení nejsou jednoznačné. Na Klinice nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je některým pacientům nízkobílkovinná dieta doporučována. Tito pacienti jsou edukováni a reedukováni nutriční terapeutkou, která zároveň kontroluje jejich příjem stravy pomocí zapsaných jídelníčků. Cíle: Zhodnotit vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin v našich podmínkách a porovnat výsledky s kontrolní skupinou. Dále také zhodnotit výživový stav těchto pacientů a jeho ovlivnění dietou. V neposlední řadě popsat soubor pacientů přicházejících k edukaci o nizkobílkovinné dietě (NBD). Metody: : Vstupní data byla získána retrospektivně ze zdravotní dokumentace pacientů, kteří docházeli ambulantně na Kliniku nefrologie VFN v období 10/2016 až 3/2018. Ke skupině 15 pacientů dodržujích nízkobílkovinnou dietu byla přiřazena kontrolní skupina s 15 pacienty, u kterých edukace o nízkobílkovinné dietě neproběhla. Mezi hlavní sbíranáná data patřil rok narození, odhad GFR podle CKD-EPI 2009, urea, kreatinin, albumin a celková bílkovina v séru. Laboratorní data byla...cs_CZ
dc.description.abstractBackground: Low protein diet is one of the treatments for patients with chronic kidney disease during the pre-dialysis period. Studies about this subject have been published for more than 20 years, but the conclusions about its effect and the most appropriate composition are not clear. A low-protein diet is recommended for some patients at the Nephrology Clinic of General University Hospital. These patients are educated and re- educated by a nutrition therapist who also controls their food intake through a food diary. Objectives: To evaluate the effect of low-protein diet on the progression of chronic kidney disease in our conditions and to compare the results with the control group. Furthermore, to evaluate the nutritional status of these patients and the influence of the diet on it. Last but not least, describe a set of patients coming to education about low-protein diet. Methods: The input data was retrospectively retrieved from the medical records of patients who attended medical checks at the Nephrology Clinic of General University Hospital between 10/2016 and 3/2018. A group of 15 patients with a low-protein diet was compared with a control group of 15 patients who did not receive low-protein diet education. The main data collected was year of birth, estimated GFR, urea, creatinine, albumin,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectkidney diseasesen_US
dc.subjectdiet therapyen_US
dc.subjectlow-protein dieten_US
dc.subjectnutrition statusen_US
dc.subjectchronické onemocnění ledvincs_CZ
dc.subjectdietoterapiecs_CZ
dc.subjectnízkobílkoproteinová dietacs_CZ
dc.subjectnutriční stavcs_CZ
dc.titleVliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvincs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-27
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId204217
dc.title.translatedThe effect of low-protein diet on progression of chronic kidney diseaseen_US
dc.contributor.refereeTesař, Vladimír
dc.identifier.aleph002285408
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csVýchodiska: Nízkobílkovinná dieta je jedním z léčebných postupů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialyzačním období. Studie na toto téma jsou publikovány už více než 20 let, přesto závěry o jejím vlivu a nejvhodnějším složení nejsou jednoznačné. Na Klinice nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je některým pacientům nízkobílkovinná dieta doporučována. Tito pacienti jsou edukováni a reedukováni nutriční terapeutkou, která zároveň kontroluje jejich příjem stravy pomocí zapsaných jídelníčků. Cíle: Zhodnotit vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin v našich podmínkách a porovnat výsledky s kontrolní skupinou. Dále také zhodnotit výživový stav těchto pacientů a jeho ovlivnění dietou. V neposlední řadě popsat soubor pacientů přicházejících k edukaci o nizkobílkovinné dietě (NBD). Metody: : Vstupní data byla získána retrospektivně ze zdravotní dokumentace pacientů, kteří docházeli ambulantně na Kliniku nefrologie VFN v období 10/2016 až 3/2018. Ke skupině 15 pacientů dodržujích nízkobílkovinnou dietu byla přiřazena kontrolní skupina s 15 pacienty, u kterých edukace o nízkobílkovinné dietě neproběhla. Mezi hlavní sbíranáná data patřil rok narození, odhad GFR podle CKD-EPI 2009, urea, kreatinin, albumin a celková bílkovina v séru. Laboratorní data byla...cs_CZ
uk.abstract.enBackground: Low protein diet is one of the treatments for patients with chronic kidney disease during the pre-dialysis period. Studies about this subject have been published for more than 20 years, but the conclusions about its effect and the most appropriate composition are not clear. A low-protein diet is recommended for some patients at the Nephrology Clinic of General University Hospital. These patients are educated and re- educated by a nutrition therapist who also controls their food intake through a food diary. Objectives: To evaluate the effect of low-protein diet on the progression of chronic kidney disease in our conditions and to compare the results with the control group. Furthermore, to evaluate the nutritional status of these patients and the influence of the diet on it. Last but not least, describe a set of patients coming to education about low-protein diet. Methods: The input data was retrospectively retrieved from the medical records of patients who attended medical checks at the Nephrology Clinic of General University Hospital between 10/2016 and 3/2018. A group of 15 patients with a low-protein diet was compared with a control group of 15 patients who did not receive low-protein diet education. The main data collected was year of birth, estimated GFR, urea, creatinine, albumin,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantIndra, Tomáš
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990022854080106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV