Zobrazit minimální záznam

Low-carbohydrate diet in prevention and treatment of chronic diseases
dc.contributor.advisorKrejčí, Hana
dc.creatorŠebestová, Michaela
dc.date.accessioned2019-07-01T10:23:49Z
dc.date.available2019-07-01T10:23:49Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/107014
dc.description.abstractNízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části této bakalářské práce jsou představeny některé její varianty a shrnuty možné přínosy i rizika. Následně je pojednáno o jejím vztahu k vybraným chronickým onemocněním. Popsána je zde dieta uplatňující se v léčbě farmakorezistentní epilepsie. Dále je rozebrána nízkosacharidová strava v souvislosti s diabetes melitus, která má potenciál se uplatnit v léčbě tohoto onemocnění a zároveň i v prevenci komplikací při něm hrozících, a popsána je také nízkosacharidová strava v souvislosti s redukcí hmotnosti, která by sloužila především jakožto preventivní prostředek. Na závěr teoretické části jsou ještě představena některá další onemocnění, u nichž byl již vliv nízkosacharidové stravy také zkoumán. Praktická část se zabývá tím, jaké zkušenosti s nízkosacharidovou stravou mají lidé, kteří se takto stravovali nebo stravují. Úkolem této části bylo zmapovat okolnosti zahájení zmiňovaného stravování, jeho průběh i plán budoucího naložení s ním. Kromě toho se soustředila také na způsob pojetí stravy a změny pociťované v souvislosti s ní. K získání dat bylo použito dotazníkové šetření a dotazník o...cs_CZ
dc.description.abstractA low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In the theoretical part of this bachelor's thesis there are some of its types introduced and possible benefits and risks are summed up. Consequently, its correlation with selected chronical diseases is discussed - starting with the use of low-carbohydrate diet as a part of treatment of intractable epilepsy. The next topic is low-carbohydrate diet related to diabetes mellitus, which could potentially be used to treat and also prevent chronic complications of this disease. Low-carbohydrate diet connected to weight loss, which could serve as a preventive measure, is also described. At the end of the theoretical part some of the other diseases, for which the effect of low-carbohydrate diet has already been researched too, are presented. The practical part of this bachelor's thesis focuses on the experience of people who are/were on this diet. The aim of this part is to chart circumstances of the diet initiation, its course and a plan of dealing with it in the future. Besides this it also concentrates on the way of conception of the diet and on the changes experienced in relation to it. A...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectlow carbohydrate dieten_US
dc.subjectchronic diseasesen_US
dc.subjecttreatmenten_US
dc.subjectpreventionen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectnízkosacharidová stravacs_CZ
dc.subjectchronická onemocněnícs_CZ
dc.subjectléčbacs_CZ
dc.subjectprevencecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleNízkosacharidová strava v prevenci a léčbě chronických onemocněnícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-10
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId204216
dc.title.translatedLow-carbohydrate diet in prevention and treatment of chronic diseasesen_US
dc.contributor.refereeSadílková, Aneta
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části této bakalářské práce jsou představeny některé její varianty a shrnuty možné přínosy i rizika. Následně je pojednáno o jejím vztahu k vybraným chronickým onemocněním. Popsána je zde dieta uplatňující se v léčbě farmakorezistentní epilepsie. Dále je rozebrána nízkosacharidová strava v souvislosti s diabetes melitus, která má potenciál se uplatnit v léčbě tohoto onemocnění a zároveň i v prevenci komplikací při něm hrozících, a popsána je také nízkosacharidová strava v souvislosti s redukcí hmotnosti, která by sloužila především jakožto preventivní prostředek. Na závěr teoretické části jsou ještě představena některá další onemocnění, u nichž byl již vliv nízkosacharidové stravy také zkoumán. Praktická část se zabývá tím, jaké zkušenosti s nízkosacharidovou stravou mají lidé, kteří se takto stravovali nebo stravují. Úkolem této části bylo zmapovat okolnosti zahájení zmiňovaného stravování, jeho průběh i plán budoucího naložení s ním. Kromě toho se soustředila také na způsob pojetí stravy a změny pociťované v souvislosti s ní. K získání dat bylo použito dotazníkové šetření a dotazník o...cs_CZ
uk.abstract.enA low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In the theoretical part of this bachelor's thesis there are some of its types introduced and possible benefits and risks are summed up. Consequently, its correlation with selected chronical diseases is discussed - starting with the use of low-carbohydrate diet as a part of treatment of intractable epilepsy. The next topic is low-carbohydrate diet related to diabetes mellitus, which could potentially be used to treat and also prevent chronic complications of this disease. Low-carbohydrate diet connected to weight loss, which could serve as a preventive measure, is also described. At the end of the theoretical part some of the other diseases, for which the effect of low-carbohydrate diet has already been researched too, are presented. The practical part of this bachelor's thesis focuses on the experience of people who are/were on this diet. The aim of this part is to chart circumstances of the diet initiation, its course and a plan of dealing with it in the future. Besides this it also concentrates on the way of conception of the diet and on the changes experienced in relation to it. A...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV