Zobrazit minimální záznam

New diets for patients on dialysis
dc.contributor.advisorMatějková, Miroslava
dc.creatorKubíková, Kristýna
dc.date.accessioned2019-07-01T10:15:56Z
dc.date.available2019-07-01T10:15:56Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/106972
dc.description.abstractTématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. Původní systém vycházel z běžné racionální diety č. 3 a pro každého pacienta se zadával individuálně jako výběrová strava, aby se předešlo zařazení nevhodných pokrmů do jídelníčku. Tento systém byl časově náročný a nutriční hodnoty nesplňovaly požadavky dialyzační diety. V teoretické části se práce zabývá anatomií a fyziologií ledvin. Z onemocnění ledvin je zde kladen největší důraz na chronickou renální insuficienci (CHRI). Stěžejním bodem je léčba dialýzou a popis dietoterapie v tomto stádiu ledvinného selhání. V praktické části se práce zaměřuje na metodologii sestavování nových jídelníčku a ve výsledcích porovnává zlepšení nutričních hodnot oproti původní racionální dietě č. 3. Také se zabývá metodologií sestavování dotazníků. Hlavním výzkumným cílem dotazníku bylo zjistit spokojenost pacientů s novou dialyzační dietou. Dílčím cílem bylo zjistit nutriční bilanci jednotlivých pokrmů a ochotu pokračovat v tomto způsobu stravování i po ukončení hospitalizace. Na závěr bych chtěla uvést, že teoretická příprava nového druhu diety se podařila uvést do praxe. Dne 18. března roku...cs_CZ
dc.description.abstractThe bachelor thesis focuses on new diets for dialysis patients. The aim is to create a new dietary regime system that meets the dietary requirements during dialysis treatment and also make the work of nutritional therapists easier. The old system was based on "common rational diet no. 3" and the food was selected individualy for every patient in order to avoid unsuitable meals in the dietary regime. This system was rather time consuming and the nutritional values did not meet the requirements of a dialysis diet. The anatomy and physiology emphasis is placed especially on chronic renal insufficiency. The privotal point of this chapter is the dialysis treatment and a description of dietotherapy in this stage of kidney failure. The practical part looks as the methodology of creating a new dietary regime. The result part compares the improvement in nutritional values with the original "rational diet no.3" and also looks at the methodology of creating new dietary regimes. The main research goal of the questionnare was to find out the patient's satisfaction with the new dialysis diet. Another goal was to discover the nutritional balance of individual dishes and the willingness to continue the diet after hospitalization. Finally, I would also like to mention that theoretically prepared dietary regime was put...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectdialysisen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjecthemodialysisen_US
dc.subjectkidneysen_US
dc.subjectnephrologyen_US
dc.subjectperitoneal dialysisen_US
dc.subjectrenal insufficiencyen_US
dc.subjectnutrionen_US
dc.subjectdialýzacs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjecthemodialýzacs_CZ
dc.subjectledvinycs_CZ
dc.subjectnefrologiecs_CZ
dc.subjectperitoneální dialýzacs_CZ
dc.subjectrenální insuficiencecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleNové diety pro pacienty na dialýzecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-10
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId204202
dc.title.translatedNew diets for patients on dialysisen_US
dc.contributor.refereeZakiyanov, Oskar
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. Původní systém vycházel z běžné racionální diety č. 3 a pro každého pacienta se zadával individuálně jako výběrová strava, aby se předešlo zařazení nevhodných pokrmů do jídelníčku. Tento systém byl časově náročný a nutriční hodnoty nesplňovaly požadavky dialyzační diety. V teoretické části se práce zabývá anatomií a fyziologií ledvin. Z onemocnění ledvin je zde kladen největší důraz na chronickou renální insuficienci (CHRI). Stěžejním bodem je léčba dialýzou a popis dietoterapie v tomto stádiu ledvinného selhání. V praktické části se práce zaměřuje na metodologii sestavování nových jídelníčku a ve výsledcích porovnává zlepšení nutričních hodnot oproti původní racionální dietě č. 3. Také se zabývá metodologií sestavování dotazníků. Hlavním výzkumným cílem dotazníku bylo zjistit spokojenost pacientů s novou dialyzační dietou. Dílčím cílem bylo zjistit nutriční bilanci jednotlivých pokrmů a ochotu pokračovat v tomto způsobu stravování i po ukončení hospitalizace. Na závěr bych chtěla uvést, že teoretická příprava nového druhu diety se podařila uvést do praxe. Dne 18. března roku...cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis focuses on new diets for dialysis patients. The aim is to create a new dietary regime system that meets the dietary requirements during dialysis treatment and also make the work of nutritional therapists easier. The old system was based on "common rational diet no. 3" and the food was selected individualy for every patient in order to avoid unsuitable meals in the dietary regime. This system was rather time consuming and the nutritional values did not meet the requirements of a dialysis diet. The anatomy and physiology emphasis is placed especially on chronic renal insufficiency. The privotal point of this chapter is the dialysis treatment and a description of dietotherapy in this stage of kidney failure. The practical part looks as the methodology of creating a new dietary regime. The result part compares the improvement in nutritional values with the original "rational diet no.3" and also looks at the methodology of creating new dietary regimes. The main research goal of the questionnare was to find out the patient's satisfaction with the new dialysis diet. Another goal was to discover the nutritional balance of individual dishes and the willingness to continue the diet after hospitalization. Finally, I would also like to mention that theoretically prepared dietary regime was put...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV