Nové diety pro pacienty na dialýze
New diets for patients on dialysis
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/106972Identifiers
Study Information System: 204202
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Zakiyanov, Oskar
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
10. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
dialýza, dieta, hemodialýza, ledviny, nefrologie, peritoneální dialýza, renální insuficience, výživaKeywords (English)
dialysis, diet, hemodialysis, kidneys, nephrology, peritoneal dialysis, renal insufficiency, nutrionTématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. Původní systém vycházel z běžné racionální diety č. 3 a pro každého pacienta se zadával individuálně jako výběrová strava, aby se předešlo zařazení nevhodných pokrmů do jídelníčku. Tento systém byl časově náročný a nutriční hodnoty nesplňovaly požadavky dialyzační diety. V teoretické části se práce zabývá anatomií a fyziologií ledvin. Z onemocnění ledvin je zde kladen největší důraz na chronickou renální insuficienci (CHRI). Stěžejním bodem je léčba dialýzou a popis dietoterapie v tomto stádiu ledvinného selhání. V praktické části se práce zaměřuje na metodologii sestavování nových jídelníčku a ve výsledcích porovnává zlepšení nutričních hodnot oproti původní racionální dietě č. 3. Také se zabývá metodologií sestavování dotazníků. Hlavním výzkumným cílem dotazníku bylo zjistit spokojenost pacientů s novou dialyzační dietou. Dílčím cílem bylo zjistit nutriční bilanci jednotlivých pokrmů a ochotu pokračovat v tomto způsobu stravování i po ukončení hospitalizace. Na závěr bych chtěla uvést, že teoretická příprava nového druhu diety se podařila uvést do praxe. Dne 18. března roku...
The bachelor thesis focuses on new diets for dialysis patients. The aim is to create a new dietary regime system that meets the dietary requirements during dialysis treatment and also make the work of nutritional therapists easier. The old system was based on "common rational diet no. 3" and the food was selected individualy for every patient in order to avoid unsuitable meals in the dietary regime. This system was rather time consuming and the nutritional values did not meet the requirements of a dialysis diet. The anatomy and physiology emphasis is placed especially on chronic renal insufficiency. The privotal point of this chapter is the dialysis treatment and a description of dietotherapy in this stage of kidney failure. The practical part looks as the methodology of creating a new dietary regime. The result part compares the improvement in nutritional values with the original "rational diet no.3" and also looks at the methodology of creating new dietary regimes. The main research goal of the questionnare was to find out the patient's satisfaction with the new dialysis diet. Another goal was to discover the nutritional balance of individual dishes and the willingness to continue the diet after hospitalization. Finally, I would also like to mention that theoretically prepared dietary regime was put...