Rozdíly ve výživě české reprezentace ve sportovním lezení a výkonnostních lezců
Differences in nutrition of Czech national team in sport climbing and competitive climbers
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/106869Identifiers
Study Information System: 193659
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Petráková Doležalová, Radka
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
7. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
sportovní lezení, sportovní výživa, energetický metabolismus, lezecký výkonKeywords (English)
sport climbing, sports nutrition, energy metabolism, climbing performanceTato diplomová práce hodnotí výživu české reprezentace ve sportovním lezení. Hlavním cílem je zmonitorovat kvantitativní i kvalitativní složení stravy české reprezentace ve sportovním lezení a zjištěné výsledky porovnat s průměrnou skupinou výkonnostních lezců a lezkyň. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá morfologickou a funkční charakteristikou sportovního lezce. Rovněž pojednává o specifických nutričních požadavcích, které se k tomuto sportu vážou. Praktická část se skládá z vyhodnocení dat, získaných na základě rozboru antropometrického měření, krátkého dotazníku a pětidenního stravovacího záznamu. Antropometrické měření porovnávalo tělesné proporce respondentů, dotazníky měly za cíl vyhodnotit zájem jedinců o výživu a charakter lezeckých tréninků, jídelníčky mapují energetickou bilanci a nutriční složení přijímané stravy. Stravovací záznamy byly vyhodnoceny v software Nutri Pro Expert. Zkoumané hodnoty z obou skupin byly porovnány mezi sebou a dále byly srovnány s doporučeními pro danou populaci. Účelem bylo zjistit jak míru plnění výživových doporučení české reprezentace, tak rozdíly mezi vrcholovými sportovci a průměrnou lezeckou skupinou. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi stravováním české reprezentace a průměrné výkonnostní lezecké skupiny rozdíly skutečně existují....
This master thesis evaluates the nutrition of Czech representation in sport climbing. The main goal is the monitoring of quantitative and qualitative composition of the Czech national team in sport climbing and comparing the results with the average group of climbers. The thesis is divided into two parts. The theoretical part deals with the morphological and functional characteristics of a sports climber. It also discusses the specific nutritional requirements related to this sport. The practical part consists of evaluation of the data, which were obtained on the basis of anthropometric measurement, short questionnaire, and five-day dietary record. Anthropometric measurements compare the body compositions of respondents. The aim of questionnaires is to evaluate the interest of individuals in nutrition and type of climbing training. Dietary records monitor the energy balance and the nutritional composition of the food. Eating records were evaluated in Nutri Pro Expert software. Results from both groups were compared with each other and also with the recommendations for the population. The purpose was to find out whether the nutrition recommendations of the Czech representation were fulfilled and also to describe the main differences in diet between top athletes and the average climbing group. The...