Zobrazit minimální záznam

Differences in nutrition of Czech national team in sport climbing and competitive climbers
dc.contributor.advisorVilikus, Zdeněk
dc.creatorKuncířová, Veronika
dc.date.accessioned2019-06-28T10:01:21Z
dc.date.available2019-06-28T10:01:21Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/106869
dc.description.abstractTato diplomová práce hodnotí výživu české reprezentace ve sportovním lezení. Hlavním cílem je zmonitorovat kvantitativní i kvalitativní složení stravy české reprezentace ve sportovním lezení a zjištěné výsledky porovnat s průměrnou skupinou výkonnostních lezců a lezkyň. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá morfologickou a funkční charakteristikou sportovního lezce. Rovněž pojednává o specifických nutričních požadavcích, které se k tomuto sportu vážou. Praktická část se skládá z vyhodnocení dat, získaných na základě rozboru antropometrického měření, krátkého dotazníku a pětidenního stravovacího záznamu. Antropometrické měření porovnávalo tělesné proporce respondentů, dotazníky měly za cíl vyhodnotit zájem jedinců o výživu a charakter lezeckých tréninků, jídelníčky mapují energetickou bilanci a nutriční složení přijímané stravy. Stravovací záznamy byly vyhodnoceny v software Nutri Pro Expert. Zkoumané hodnoty z obou skupin byly porovnány mezi sebou a dále byly srovnány s doporučeními pro danou populaci. Účelem bylo zjistit jak míru plnění výživových doporučení české reprezentace, tak rozdíly mezi vrcholovými sportovci a průměrnou lezeckou skupinou. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi stravováním české reprezentace a průměrné výkonnostní lezecké skupiny rozdíly skutečně existují....cs_CZ
dc.description.abstractThis master thesis evaluates the nutrition of Czech representation in sport climbing. The main goal is the monitoring of quantitative and qualitative composition of the Czech national team in sport climbing and comparing the results with the average group of climbers. The thesis is divided into two parts. The theoretical part deals with the morphological and functional characteristics of a sports climber. It also discusses the specific nutritional requirements related to this sport. The practical part consists of evaluation of the data, which were obtained on the basis of anthropometric measurement, short questionnaire, and five-day dietary record. Anthropometric measurements compare the body compositions of respondents. The aim of questionnaires is to evaluate the interest of individuals in nutrition and type of climbing training. Dietary records monitor the energy balance and the nutritional composition of the food. Eating records were evaluated in Nutri Pro Expert software. Results from both groups were compared with each other and also with the recommendations for the population. The purpose was to find out whether the nutrition recommendations of the Czech representation were fulfilled and also to describe the main differences in diet between top athletes and the average climbing group. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectsport climbingen_US
dc.subjectsports nutritionen_US
dc.subjectenergy metabolismen_US
dc.subjectclimbing performanceen_US
dc.subjectsportovní lezenícs_CZ
dc.subjectsportovní výživacs_CZ
dc.subjectenergetický metabolismuscs_CZ
dc.subjectlezecký výkoncs_CZ
dc.titleRozdíly ve výživě české reprezentace ve sportovním lezení a výkonnostních lezcůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-07
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId193659
dc.title.translatedDifferences in nutrition of Czech national team in sport climbing and competitive climbersen_US
dc.contributor.refereePetráková Doležalová, Radka
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce hodnotí výživu české reprezentace ve sportovním lezení. Hlavním cílem je zmonitorovat kvantitativní i kvalitativní složení stravy české reprezentace ve sportovním lezení a zjištěné výsledky porovnat s průměrnou skupinou výkonnostních lezců a lezkyň. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá morfologickou a funkční charakteristikou sportovního lezce. Rovněž pojednává o specifických nutričních požadavcích, které se k tomuto sportu vážou. Praktická část se skládá z vyhodnocení dat, získaných na základě rozboru antropometrického měření, krátkého dotazníku a pětidenního stravovacího záznamu. Antropometrické měření porovnávalo tělesné proporce respondentů, dotazníky měly za cíl vyhodnotit zájem jedinců o výživu a charakter lezeckých tréninků, jídelníčky mapují energetickou bilanci a nutriční složení přijímané stravy. Stravovací záznamy byly vyhodnoceny v software Nutri Pro Expert. Zkoumané hodnoty z obou skupin byly porovnány mezi sebou a dále byly srovnány s doporučeními pro danou populaci. Účelem bylo zjistit jak míru plnění výživových doporučení české reprezentace, tak rozdíly mezi vrcholovými sportovci a průměrnou lezeckou skupinou. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi stravováním české reprezentace a průměrné výkonnostní lezecké skupiny rozdíly skutečně existují....cs_CZ
uk.abstract.enThis master thesis evaluates the nutrition of Czech representation in sport climbing. The main goal is the monitoring of quantitative and qualitative composition of the Czech national team in sport climbing and comparing the results with the average group of climbers. The thesis is divided into two parts. The theoretical part deals with the morphological and functional characteristics of a sports climber. It also discusses the specific nutritional requirements related to this sport. The practical part consists of evaluation of the data, which were obtained on the basis of anthropometric measurement, short questionnaire, and five-day dietary record. Anthropometric measurements compare the body compositions of respondents. The aim of questionnaires is to evaluate the interest of individuals in nutrition and type of climbing training. Dietary records monitor the energy balance and the nutritional composition of the food. Eating records were evaluated in Nutri Pro Expert software. Results from both groups were compared with each other and also with the recommendations for the population. The purpose was to find out whether the nutrition recommendations of the Czech representation were fulfilled and also to describe the main differences in diet between top athletes and the average climbing group. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV