Zobrazit minimální záznam

Coffee in Bohemia
dc.contributor.advisorŠima, Karel
dc.creatorDolejší, Diana
dc.date.accessioned2018-10-23T10:08:48Z
dc.date.available2018-10-23T10:08:48Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/103123
dc.description.abstractThis Bachelor thesis is focused on analyzing a historical development of coffee in Bohemia until present day. The coffee consumption has been going through historical and cultural development, which has changed the symbolic function of coffee in society. Despite the fact that coffee is a consumer commodity, it evolved into a social activity of its own. Thesis briefly touches upon the historical, cultural and sociological context. It contains four different topics and applies a chronological outline of the coffee consumption. The first part of this work begins with the introduction of legends which uncover the discovering of coffee tree and coffee. The second part is focused on the history of coffee between 17th and 19th centuries in Bohemia. The third part describes changes of coffee consumption during the 20th century and defines a concept of speciality coffee. The last part explains the impact of speciality coffee on an individual's everyday life. Key words: coffee, history of coffee, culture of coffee, everyday life, caféen_US
dc.description.abstractPráce se snaží analyzovat histrický vývoj kávy v českých zemích sahající až do dnešní doby. Konzumace kávy již od doby objevení kávovníku prochází kulturně-historický vývojem, při kterém káva dynamickým způsobem proměňovala svou symbolickou funkci ve společnosti. I přes skutečnost, že se jedná o konzumní komoditu, se v průběhu staletí káva svébytně zakomponovávala do sociálního života všech společenkých tříd. Tato studie se věnuje stručnému nástinu tohoto vývoje v historickém, kulturním a sociologickém kontextu. Práce se rozděluje do čtyř samostatných oddílů, které se dohromady snaží o chronologický nástin konzumace kávy. V první části je stručně představen její začátek na základě interpretace příběhů vystihující objevení kávovníku a kávy samotné. Druhá část se zaměřuje na historii kávy v českých zemích v časovém rozmezí od 17. století až do konce 19. století a je zde kladen důraz na sociální stratifkaci. Ve třetí části práce je popsána proměna konzumace kávy v 20. století a defnován vznik výběrové kávy. Čtvrtá část práce se snaží analyzovat, jakým způsobem konzumace výběrové kávy zasahuje do každodenní reality jedinců. Klíčová slova káva, historie kávy, kultura kávy, každodenní život, kavárnacs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectkáva|historie kávy|kultura kávy|kavárna|každodenní životcs_CZ
dc.subjectcoffee|history of coffee|culture of coffee|café|everyday lifeen_US
dc.titleKáva v českých zemíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-06
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId177103
dc.title.translatedCoffee in Bohemiaen_US
dc.contributor.refereeŠtěpánová, Irena
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnologyen_US
thesis.degree.disciplineEtnologiecs_CZ
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPráce se snaží analyzovat histrický vývoj kávy v českých zemích sahající až do dnešní doby. Konzumace kávy již od doby objevení kávovníku prochází kulturně-historický vývojem, při kterém káva dynamickým způsobem proměňovala svou symbolickou funkci ve společnosti. I přes skutečnost, že se jedná o konzumní komoditu, se v průběhu staletí káva svébytně zakomponovávala do sociálního života všech společenkých tříd. Tato studie se věnuje stručnému nástinu tohoto vývoje v historickém, kulturním a sociologickém kontextu. Práce se rozděluje do čtyř samostatných oddílů, které se dohromady snaží o chronologický nástin konzumace kávy. V první části je stručně představen její začátek na základě interpretace příběhů vystihující objevení kávovníku a kávy samotné. Druhá část se zaměřuje na historii kávy v českých zemích v časovém rozmezí od 17. století až do konce 19. století a je zde kladen důraz na sociální stratifkaci. Ve třetí části práce je popsána proměna konzumace kávy v 20. století a defnován vznik výběrové kávy. Čtvrtá část práce se snaží analyzovat, jakým způsobem konzumace výběrové kávy zasahuje do každodenní reality jedinců. Klíčová slova káva, historie kávy, kultura kávy, každodenní život, kavárnacs_CZ
uk.abstract.enThis Bachelor thesis is focused on analyzing a historical development of coffee in Bohemia until present day. The coffee consumption has been going through historical and cultural development, which has changed the symbolic function of coffee in society. Despite the fact that coffee is a consumer commodity, it evolved into a social activity of its own. Thesis briefly touches upon the historical, cultural and sociological context. It contains four different topics and applies a chronological outline of the coffee consumption. The first part of this work begins with the introduction of legends which uncover the discovering of coffee tree and coffee. The second part is focused on the history of coffee between 17th and 19th centuries in Bohemia. The third part describes changes of coffee consumption during the 20th century and defines a concept of speciality coffee. The last part explains the impact of speciality coffee on an individual's everyday life. Key words: coffee, history of coffee, culture of coffee, everyday life, caféen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
thesis.grade.code2


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV