Food self-provisioning in Russia: case study of Moscow and Saratov
Domácí produkce potravin v Rusku: případová studie Moskva a Saratov
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/101446Identifiers
Study Information System: 197559
Collections
- Kvalifikační práce [17857]
Author
Advisor
Referee
Rypáčková, Pavla
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Demography and Social Geography
Department
Department of Social Geography and Regional Develop.
Date of defense
10. 9. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Good
Keywords (Czech)
domácí produkce, potraviny, samozásobitelství, RuskoKeywords (English)
domestic food production, self-provisioning, RussiaDomácí produkce potravin v Rusku: případová studie Moskva a Saratov Abstrakt Hlavním cílem této práce je zjistit specifika domácí produkce potravin v Rusku. Práce se snaží zachytit hlavní rysy v problematice "samozásobitelství", zaměřené na rozdíly mezi hlavním městem - Moskvou - a periferním městem - Saratovem. V teoretické části práce byly zvažovány odlišné náhledy na domácí produkci potravin zejména v Evropě. Výzkumná část této práce vychází z polostrukturovaných rozhovorů s 20 respondenty, 10 z Moskvy a 10 ze Saratova. Výzkum se snažil zjistit, jaké jsou hlavní důvody k tomu, aby si lidé pěstovali potraviny samostatně, a co motivuje lidi, aby se samozásobitelství věnovali v "ruských" podmínkách. Výsledky potvrdily hypotézy, že důvod k pěstování potravin závisí především na ekonomické situaci v oblasti pobytu respondenta. Důležitou roli hrají rovněž klima a kvalita půdy. Klíčová slova: domácí produkce; potraviny; samozásobitelství; Rusko
Food self-provisioning in Russia: case study of Moscow and Saratov Abstract The main goal of this thesis is to study what is the peculiarity of food self-provisioning in Russia. The thesis tries to capture the main features in a self-provisioning topic, focusing on differences between the capital city - Moscow - and the peripheral city - Saratov. In the theoretical part of the thesis, different views on food self-provisioning, especially in Europe, were considered. The research part of this work is based on semi-structured interviews conducted with 20 respondents, 10 from Moscow and 10 from Saratov. The research sought to find out what are the main reasons to grow food by yourself, what motivates people to do it in "Russian" conditions. The results confirmed the hypotheses that the reason to grow food depends on the economic situation in the area of respondent's residence. Also, climate and soil play an important role. Keywords: domestic food production; self-provisioning; Russia