Food self-provisioning in Russia: case study of Moscow and Saratov
Domácí produkce potravin v Rusku: případová studie Moskva a Saratov
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/101446Identifikátory
SIS: 197559
Kolekce
- Kvalifikační práce [19114]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Rypáčková, Pavla
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Demografie se sociální geografií
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a region. rozvoje
Datum obhajoby
10. 9. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
domácí produkce, potraviny, samozásobitelství, RuskoKlíčová slova (anglicky)
domestic food production, self-provisioning, RussiaDomácí produkce potravin v Rusku: případová studie Moskva a Saratov Abstrakt Hlavním cílem této práce je zjistit specifika domácí produkce potravin v Rusku. Práce se snaží zachytit hlavní rysy v problematice "samozásobitelství", zaměřené na rozdíly mezi hlavním městem - Moskvou - a periferním městem - Saratovem. V teoretické části práce byly zvažovány odlišné náhledy na domácí produkci potravin zejména v Evropě. Výzkumná část této práce vychází z polostrukturovaných rozhovorů s 20 respondenty, 10 z Moskvy a 10 ze Saratova. Výzkum se snažil zjistit, jaké jsou hlavní důvody k tomu, aby si lidé pěstovali potraviny samostatně, a co motivuje lidi, aby se samozásobitelství věnovali v "ruských" podmínkách. Výsledky potvrdily hypotézy, že důvod k pěstování potravin závisí především na ekonomické situaci v oblasti pobytu respondenta. Důležitou roli hrají rovněž klima a kvalita půdy. Klíčová slova: domácí produkce; potraviny; samozásobitelství; Rusko
Food self-provisioning in Russia: case study of Moscow and Saratov Abstract The main goal of this thesis is to study what is the peculiarity of food self-provisioning in Russia. The thesis tries to capture the main features in a self-provisioning topic, focusing on differences between the capital city - Moscow - and the peripheral city - Saratov. In the theoretical part of the thesis, different views on food self-provisioning, especially in Europe, were considered. The research part of this work is based on semi-structured interviews conducted with 20 respondents, 10 from Moscow and 10 from Saratov. The research sought to find out what are the main reasons to grow food by yourself, what motivates people to do it in "Russian" conditions. The results confirmed the hypotheses that the reason to grow food depends on the economic situation in the area of respondent's residence. Also, climate and soil play an important role. Keywords: domestic food production; self-provisioning; Russia