Právní úprava prodeje a zpracování produktů z farmy
Legislation of sale and processing of farm products
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/100179Identifiers
Study Information System: 197548
Collections
- Kvalifikační práce [13918]
Author
Advisor
Referee
Žákovská, Karolina
Faculty / Institute
Faculty of Law
Discipline
Law
Department
Department of Environmental Law
Date of defense
28. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Právnická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
zemědělství, farma, farmářské produktyKeywords (English)
agriculture, farm, farm productsTato diplomová práce se zabývá právní úpravou prodeje a zpracování produktů z farmy. Především je věnována hygienickým požadavkům na tento typ produkce. Provozování zemědělské farmy spolu s výrobou potravin v sobě propojuje zemědělskou a potravinářskou právní úpravu. Momentálně se jedná o velice aktuální téma z důvodu rostoucího zájmu o lokální produkty od malých farmářů. V této oblasti také v nedávné době probíhaly legislativní změny směřující ve vstřícnější právní úpravě pro tyto malé podniky. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na právní předpisy v oblasti faremního zpracování a prodeje. Dále podrobit některé systémové prvky či jednotlivá ustanovení podrobit kritické analýze. V první části práce dochází k věcnému uvedení čtenáře do problematiky včetně vymezení postavení výroby potravin přímo na farmách v rámci českého zemědělství a potravinářství. Také je zde vymezeno několik základních pojmů stěžejních pro danou oblast. V druhé části je poskytnut historický exkurz prodeje a zpracování produktů na farmách. Počátkem hygienických předpisů bylo Rakousko-Uherské zákonodárství, především vytvořením dokumentu Codex Alimentarius Austriaticus. Dále pokračování tvorby právních předpisů v meziválečném období. Zde například můžeme pozorovat výjimky pro farmáře z nucené pasterace apod. Dále...
This thesis looks at the legal framework of the sale and processing of farm- produced goods. Especially, it concerns hygienic requirements for this type of production. The operation of an agriculture farm which grocery production connects the agricultural and grocery legislation. At the moment, it's a very actual topic because of the growing interest for local products of small farmers. Also, in this area, there were recent legislative changes to facilitate the process for small businesses. The objective of this research Is to provide a complex look at the legislation in the area of the farm processing and sale and to use critical analysis to chosen systematic elements and to particular provisions. In the first part of this work, the reader is presented with the introduction to this problematic, including the definition of the position of the grocery production done directly on farms in Czech agriculture and food industry. There are also fundamental concepts for this area defined. In the second part, the historical excursion of the sale and processing of products on farms is provided. The origin of the hygienic provisions was the Austria-Hungry legislation, especially the document Codex Alimentarius Austriaticus. The legislation in th interwar period followed. In the latter, for instance,...