Show simple item record

Legislation of sale and processing of farm products
dc.contributor.advisorDamohorský, Milan
dc.creatorMedek, Lukáš
dc.date.accessioned2018-11-26T12:09:51Z
dc.date.available2018-11-26T12:09:51Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/100179
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá právní úpravou prodeje a zpracování produktů z farmy. Především je věnována hygienickým požadavkům na tento typ produkce. Provozování zemědělské farmy spolu s výrobou potravin v sobě propojuje zemědělskou a potravinářskou právní úpravu. Momentálně se jedná o velice aktuální téma z důvodu rostoucího zájmu o lokální produkty od malých farmářů. V této oblasti také v nedávné době probíhaly legislativní změny směřující ve vstřícnější právní úpravě pro tyto malé podniky. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na právní předpisy v oblasti faremního zpracování a prodeje. Dále podrobit některé systémové prvky či jednotlivá ustanovení podrobit kritické analýze. V první části práce dochází k věcnému uvedení čtenáře do problematiky včetně vymezení postavení výroby potravin přímo na farmách v rámci českého zemědělství a potravinářství. Také je zde vymezeno několik základních pojmů stěžejních pro danou oblast. V druhé části je poskytnut historický exkurz prodeje a zpracování produktů na farmách. Počátkem hygienických předpisů bylo Rakousko-Uherské zákonodárství, především vytvořením dokumentu Codex Alimentarius Austriaticus. Dále pokračování tvorby právních předpisů v meziválečném období. Zde například můžeme pozorovat výjimky pro farmáře z nucené pasterace apod. Dále...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis looks at the legal framework of the sale and processing of farm- produced goods. Especially, it concerns hygienic requirements for this type of production. The operation of an agriculture farm which grocery production connects the agricultural and grocery legislation. At the moment, it's a very actual topic because of the growing interest for local products of small farmers. Also, in this area, there were recent legislative changes to facilitate the process for small businesses. The objective of this research Is to provide a complex look at the legislation in the area of the farm processing and sale and to use critical analysis to chosen systematic elements and to particular provisions. In the first part of this work, the reader is presented with the introduction to this problematic, including the definition of the position of the grocery production done directly on farms in Czech agriculture and food industry. There are also fundamental concepts for this area defined. In the second part, the historical excursion of the sale and processing of products on farms is provided. The origin of the hygienic provisions was the Austria-Hungry legislation, especially the document Codex Alimentarius Austriaticus. The legislation in th interwar period followed. In the latter, for instance,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Právnická fakultacs_CZ
dc.subjectzemědělstvícs_CZ
dc.subjectfarmacs_CZ
dc.subjectfarmářské produktycs_CZ
dc.subjectagricultureen_US
dc.subjectfarmen_US
dc.subjectfarm productsen_US
dc.titlePrávní úprava prodeje a zpracování produktů z farmycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-28
dc.description.departmentKatedra práva životního prostředícs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Environmental Lawen_US
dc.description.facultyFaculty of Lawen_US
dc.description.facultyPrávnická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId197548
dc.title.translatedLegislation of sale and processing of farm productsen_US
dc.contributor.refereeŽákovská, Karolina
dc.identifier.aleph002193623
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineLawen_US
thesis.degree.disciplinePrávocs_CZ
thesis.degree.programPrávo a právní vědacs_CZ
thesis.degree.programLaw and Jurisprudenceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPrávnická fakulta::Katedra práva životního prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Law::Department of Environmental Lawen_US
uk.faculty-name.csPrávnická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Lawen_US
uk.faculty-abbr.csPFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPrávocs_CZ
uk.degree-discipline.enLawen_US
uk.degree-program.csPrávo a právní vědacs_CZ
uk.degree-program.enLaw and Jurisprudenceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá právní úpravou prodeje a zpracování produktů z farmy. Především je věnována hygienickým požadavkům na tento typ produkce. Provozování zemědělské farmy spolu s výrobou potravin v sobě propojuje zemědělskou a potravinářskou právní úpravu. Momentálně se jedná o velice aktuální téma z důvodu rostoucího zájmu o lokální produkty od malých farmářů. V této oblasti také v nedávné době probíhaly legislativní změny směřující ve vstřícnější právní úpravě pro tyto malé podniky. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na právní předpisy v oblasti faremního zpracování a prodeje. Dále podrobit některé systémové prvky či jednotlivá ustanovení podrobit kritické analýze. V první části práce dochází k věcnému uvedení čtenáře do problematiky včetně vymezení postavení výroby potravin přímo na farmách v rámci českého zemědělství a potravinářství. Také je zde vymezeno několik základních pojmů stěžejních pro danou oblast. V druhé části je poskytnut historický exkurz prodeje a zpracování produktů na farmách. Počátkem hygienických předpisů bylo Rakousko-Uherské zákonodárství, především vytvořením dokumentu Codex Alimentarius Austriaticus. Dále pokračování tvorby právních předpisů v meziválečném období. Zde například můžeme pozorovat výjimky pro farmáře z nucené pasterace apod. Dále...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis looks at the legal framework of the sale and processing of farm- produced goods. Especially, it concerns hygienic requirements for this type of production. The operation of an agriculture farm which grocery production connects the agricultural and grocery legislation. At the moment, it's a very actual topic because of the growing interest for local products of small farmers. Also, in this area, there were recent legislative changes to facilitate the process for small businesses. The objective of this research Is to provide a complex look at the legislation in the area of the farm processing and sale and to use critical analysis to chosen systematic elements and to particular provisions. In the first part of this work, the reader is presented with the introduction to this problematic, including the definition of the position of the grocery production done directly on farms in Czech agriculture and food industry. There are also fundamental concepts for this area defined. In the second part, the historical excursion of the sale and processing of products on farms is provided. The origin of the hygienic provisions was the Austria-Hungry legislation, especially the document Codex Alimentarius Austriaticus. The legislation in th interwar period followed. In the latter, for instance,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Právnická fakulta, Katedra práva životního prostředícs_CZ
thesis.grade.code2
dc.identifier.lisID990021936230106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV