Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a kalcia
Nutrition of fitness center clients with a particular focus on protein and calcium intake
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98899Identifiers
Study Information System: 193658
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Michalská, Dana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
11. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
bílkoviny, vápník, výživa, osteoporóza, fitnessKeywords (English)
proteins, calcium, nutrition, osteoporosis, fitnessDiplomová práce pojednává o důležitosti příjmu bílkovin a vápníku v potravě. V teoretické části je podrobněji popsána funkce a metabolismus bílkovin a vápníku v lidském organismu, jelikož patří mezi nezbytné živiny, které lidský organismus potřebuje ke správnému fungování. Jsou zde podrobně uvedeny jak živočišné, tak rostlinné zroje vápníku a bílkovin. Je věnována pozornost také faktorům a potravinám, které ovlivňují vstřebávání vápníku a bílkovin v lidském těle. Práce popisuje rovněž vzájemné souvislosti mezi těmito dvěma živinami a možnými dopady nevhodného poměru příjmu bílkovin a vápníku pro lidský organismus. Práce poukazuje na důležitost dodržování doporučeného denního příjmu vápníku a bílkovin a popisuje poruchy organismu spojené s jejich nevhodným příjmem. Praktická část diplomové práce se věnuje stravovacím zvyklostem klientů fitness center. V sektoru fitness center dochází často k šíření různých doporučení správné výživy, která se ne vždy shodují s obecnými nutričními doporučeními a často mohou mít neblahý vliv na zdravotní stav. V této práci byl proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníků, který byl zaměřen nejenom na příjem bílkovin a vápníku u klientů fitness center. Byly vyhodnoceny rovněž celkové stravovací zvyklosti a životní styl klientů fitness center. Klíčová slova: bílkoviny,...
The subject of this dissertation pertains to the importance of the consumption of protein and calcium in the diet. The theoretical section is a comprehensive study of protein and calcium, detailing their composition and function, taking into consideration the essential nature of the nutrients in the human body. Sources of protein and calcium from both animals and plants are thoroughly examined. Special attention is given to factors and foods which influence the absorption of protein and calcium in the human body. Discussed is the relationship between the nutrients and the repercussions of their inappropriate proportions in our organism. The dissertation examines the correct amount of the nutrients, and illness and organ malfunction connected with the deficiency of protein and calcium. The practical section of the dissertation looks at the eating habits of the clients of a fitness club. In the world of fitness centres there is an abundance of dietary advice, the majority of which does not correspond to general nutritional recommendations, and as such can have a negative effect on health and well being. Quantitative research in the form of questionnaires focuses on the consumption of protein and calcium not just specific to members of fitness centres. Evaluated are the overall eating habits and...