Interakce polymorfismů genu PPARG se složkami diety v patogenezi diabetu mellitu 2. typu
Interaction of PPARG gene polymorphisms with diet components in pathogenesis of type 2 diabetes
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98676Collections
- Kvalifikační práce [15863]
Author
Advisor
Referee
Schierová, Michaela
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Molecular Biology and Biochemistry of Organisms
Department
Department of Genetics and Microbiology
Date of defense
6. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
nutrigenetika, nukleární receptor, multifaktoriální znaky, diabetes
Keywords (English)
nutrigenetics, nuclear receptor, multifactorial traits, diabetes
Diabetes mellitus 2. typu je multifaktoriální onemocnění, na jehož patogenezi se podílejí interakce mezi dědičnými dispozicemi a faktory vnějšího prostředí. Mezi geny, významně ovlivňujícími patofyziologické procesy vedoucí k manifestaci diabetu mellitu 2. typu, patří i nukleární receptor PPARG (peroxisome proliferator-activated receptor gamma). Z metaanalýz lidských studií vyplynulo, že několik běžných polymorfismů tohoto genu je zapojeno do interakcí s faktory prostředí, především dietou, fyzickou aktivitou a medikací. Cílem této bakalářské práce je shrnutí dosavadních poznatků o nutrigenetických interakcích, kterých se účastní polymorfismy v genu PPARG a konkrétní kvalitativní a kvantitativní parametry diety ve vztahu k patogenezi diabetu mellitu 2. typu.
Type 2 diabetes is a multifactorial trait as interactions between genetic predispositions and environmental factors contribute to its pathogenesis. Nuclear receptor PPARG (peroxisome proliferator-activated receptor gamma) belongs among genes with substantial impact on pathophysiological processes leading to manifestation of type 2 diabetes. Metaanalyses of human studies showed that several common polymorphisms of this gene are involved in interactions with environmental factors, particularly diet, physical activity and medication. The aim of this Bachelor thesis is to summarize current knowledge on nutrigenetic interactions comprising polymorphisms of PPARG gene and specific qualitative and quantitative parameters of the diet in relation to pathogenesis of type 2 diabetes.