Dietary factors in the development of type 1 diabetes
Úloha faktorů výživy v rozvoji diabetu 1. typu
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98286Identifiers
Study Information System: 197397
Collections
- Kvalifikační práce [17750]
Author
Advisor
Referee
Grobárová, Valéria
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Molecular Biology and Biochemistry of Organisms
Department
Department of Cell Biology
Date of defense
1. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Good
Keywords (Czech)
diabetes 1. typu, faktory výživy, bezlepková dieta, imunitní mechanismy, prevence, NOD myš, slizniční imunitaKeywords (English)
type 1 diabetes, dietary factors, gluten-free diet, immune mechanisms, prevention, NOD mouse, mucosal immunityDiabetes mellitus 1. typu je autoimunitní onemocnění, které se vyvíjí u geneticky náchylných jedinců a jehož výskyt se zejména ve vyspělých zemích rychle zvyšuje. Rozvoj tohoto onemocnění je často spojován s faktory prostředí: viry, stresující životní události nebo absence expozice antigenům v raném životě zvyšují jeho výskyt v populaci. Antigeny, kterým jsme nepřetržitě vystavováni, jsou obsaženy v potravě. Lepek, mléčné bílkoviny nebo příjem prekurzorů vitaminu D jednoznačně ovlivňují patogenní proces diabetu mellitu 1. typu. Tato bakalářská práce si klade za cíl popsat naše současné znalosti o úloze výživových faktorů u diabetu 1. typu, jejich možných imunitních mechanismech a interakcích s dalšími vnějšími faktory. Klíčová slova: diabetes 1. typu, faktory výživy, bezlepková dieta, imunitní mechanismy, prevence, NOD myš, slizniční imunita
Type 1 diabetes mellitus is an autoimmune disease which develops in genetically susceptible individuals and whose incidence rapidly increases, especially in developed countries. Type 1 diabetes is believed to be strongly associated with the environment: viruses, stressful life events or the absence of exposition to antigens in early life increase its incidence. Antigens to which we are expressed continuously are food antigens. Gluten, milk proteins or the intake of vitamin D precursors clearly influence type 1 diabetes pathogenic process. This bachelor's thesis aims to describe our current knowledge on the role of dietary factors in type 1 diabetes, their possible immune mechanisms and also interplay with other environmental factors. Key words: type 1 diabetes, dietary factors, gluten-free diet, immune mechanisms, prevention, NOD mouse, mucosal immunity