Show simple item record

Mechanisms of resistance of plants from the genus Coffea to abiotic stresses
dc.contributor.advisorKonrádová, Hana
dc.creatorSkřivánek, Jakub
dc.date.accessioned2021-03-26T07:35:28Z
dc.date.available2021-03-26T07:35:28Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98193
dc.description.abstractRod Coffea je svým rozšířením, nároky na prostředí a hospodářským významem pro lidstvo natolik specifický, že se stále častěji prosazuje jako modelový rostlinný materiál. Práce je řešena v kontextu nastupujících klimatických změn s cílem podat ucelený přehled o fyziologické odpovědi rostlin rodu Coffea v reakci na tři abiotické stresy - teplo, chlad a sucho. Dílčím cílem bylo porovnání odolnosti vůči těmto stresům u dvou hospodářsky významných druhů - Coffea arabica a Coffea canephora. Nelze obecně říci, který druh je odolnější, vždy zaleží na konkrétním stresu. Podstatnou částí reakce na zmíněné stresy se ukázala být akumulace a změna dynamiky obsahu sacharidů. Nastíněné téma bylo zpracováno formou literární rešerše všech mně dostupných vědeckých zdrojů. Klíčová slova: Coffea, extrémní teploty, nedostatek vody, sacharidy, stres, klimatická změnacs_CZ
dc.description.abstractThe genus Coffea is so specific by its distribution, requirements for environmental conditions and economic importance for humans that it is increasingly being studied as a model plant material. The thesis in the form of literary research is worked out in the context of the emerging climatic changes in order to give a comprehensive overview of the physiological responses of plants of the genus Coffea to three abiotic stresses - heat, cold and drought. The partial goal was to compare the resistance to these stresses of two economically significant species - Coffea arabica and Coffea canephora. We cannot generally say which species is more resilient, it always depends on a particular stress. Essential parts of the reaction to these stresses have proved to be carbohydrate accumulation and content dynamics. Key words: carbohydrates, climate change, Coffea, drought, extreme temperatures, stressen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleMechanismy odolnosti rostlin rodu Coffea k abiotickým stresůmcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-05-31
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId197403
dc.title.translatedMechanisms of resistance of plants from the genus Coffea to abiotic stressesen_US
dc.contributor.refereeTylová, Edita
dc.identifier.aleph002189416
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csRod Coffea je svým rozšířením, nároky na prostředí a hospodářským významem pro lidstvo natolik specifický, že se stále častěji prosazuje jako modelový rostlinný materiál. Práce je řešena v kontextu nastupujících klimatických změn s cílem podat ucelený přehled o fyziologické odpovědi rostlin rodu Coffea v reakci na tři abiotické stresy - teplo, chlad a sucho. Dílčím cílem bylo porovnání odolnosti vůči těmto stresům u dvou hospodářsky významných druhů - Coffea arabica a Coffea canephora. Nelze obecně říci, který druh je odolnější, vždy zaleží na konkrétním stresu. Podstatnou částí reakce na zmíněné stresy se ukázala být akumulace a změna dynamiky obsahu sacharidů. Nastíněné téma bylo zpracováno formou literární rešerše všech mně dostupných vědeckých zdrojů. Klíčová slova: Coffea, extrémní teploty, nedostatek vody, sacharidy, stres, klimatická změnacs_CZ
uk.abstract.enThe genus Coffea is so specific by its distribution, requirements for environmental conditions and economic importance for humans that it is increasingly being studied as a model plant material. The thesis in the form of literary research is worked out in the context of the emerging climatic changes in order to give a comprehensive overview of the physiological responses of plants of the genus Coffea to three abiotic stresses - heat, cold and drought. The partial goal was to compare the resistance to these stresses of two economically significant species - Coffea arabica and Coffea canephora. We cannot generally say which species is more resilient, it always depends on a particular stress. Essential parts of the reaction to these stresses have proved to be carbohydrate accumulation and content dynamics. Key words: carbohydrates, climate change, Coffea, drought, extreme temperatures, stressen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantLipavská, Helena
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990021894160106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV