dc.contributor.advisor | Konrádová, Hana | |
dc.creator | Skřivánek, Jakub | |
dc.date.accessioned | 2021-03-26T07:35:28Z | |
dc.date.available | 2021-03-26T07:35:28Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/98193 | |
dc.description.abstract | Rod Coffea je svým rozšířením, nároky na prostředí a hospodářským významem pro lidstvo natolik specifický, že se stále častěji prosazuje jako modelový rostlinný materiál. Práce je řešena v kontextu nastupujících klimatických změn s cílem podat ucelený přehled o fyziologické odpovědi rostlin rodu Coffea v reakci na tři abiotické stresy - teplo, chlad a sucho. Dílčím cílem bylo porovnání odolnosti vůči těmto stresům u dvou hospodářsky významných druhů - Coffea arabica a Coffea canephora. Nelze obecně říci, který druh je odolnější, vždy zaleží na konkrétním stresu. Podstatnou částí reakce na zmíněné stresy se ukázala být akumulace a změna dynamiky obsahu sacharidů. Nastíněné téma bylo zpracováno formou literární rešerše všech mně dostupných vědeckých zdrojů. Klíčová slova: Coffea, extrémní teploty, nedostatek vody, sacharidy, stres, klimatická změna | cs_CZ |
dc.description.abstract | The genus Coffea is so specific by its distribution, requirements for environmental conditions and economic importance for humans that it is increasingly being studied as a model plant material. The thesis in the form of literary research is worked out in the context of the emerging climatic changes in order to give a comprehensive overview of the physiological responses of plants of the genus Coffea to three abiotic stresses - heat, cold and drought. The partial goal was to compare the resistance to these stresses of two economically significant species - Coffea arabica and Coffea canephora. We cannot generally say which species is more resilient, it always depends on a particular stress. Essential parts of the reaction to these stresses have proved to be carbohydrate accumulation and content dynamics. Key words: carbohydrates, climate change, Coffea, drought, extreme temperatures, stress | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.title | Mechanismy odolnosti rostlin rodu Coffea k abiotickým stresům | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-05-31 | |
dc.description.department | Katedra experimentální biologie rostlin | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Experimental Plant Biology | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 197403 | |
dc.title.translated | Mechanisms of resistance of plants from the genus Coffea to abiotic stresses | en_US |
dc.contributor.referee | Tylová, Edita | |
dc.identifier.aleph | 002189416 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biology | en_US |
thesis.degree.discipline | Biologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biology | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlin | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Experimental Plant Biology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Biology | en_US |
uk.degree-program.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biology | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Rod Coffea je svým rozšířením, nároky na prostředí a hospodářským významem pro lidstvo natolik specifický, že se stále častěji prosazuje jako modelový rostlinný materiál. Práce je řešena v kontextu nastupujících klimatických změn s cílem podat ucelený přehled o fyziologické odpovědi rostlin rodu Coffea v reakci na tři abiotické stresy - teplo, chlad a sucho. Dílčím cílem bylo porovnání odolnosti vůči těmto stresům u dvou hospodářsky významných druhů - Coffea arabica a Coffea canephora. Nelze obecně říci, který druh je odolnější, vždy zaleží na konkrétním stresu. Podstatnou částí reakce na zmíněné stresy se ukázala být akumulace a změna dynamiky obsahu sacharidů. Nastíněné téma bylo zpracováno formou literární rešerše všech mně dostupných vědeckých zdrojů. Klíčová slova: Coffea, extrémní teploty, nedostatek vody, sacharidy, stres, klimatická změna | cs_CZ |
uk.abstract.en | The genus Coffea is so specific by its distribution, requirements for environmental conditions and economic importance for humans that it is increasingly being studied as a model plant material. The thesis in the form of literary research is worked out in the context of the emerging climatic changes in order to give a comprehensive overview of the physiological responses of plants of the genus Coffea to three abiotic stresses - heat, cold and drought. The partial goal was to compare the resistance to these stresses of two economically significant species - Coffea arabica and Coffea canephora. We cannot generally say which species is more resilient, it always depends on a particular stress. Essential parts of the reaction to these stresses have proved to be carbohydrate accumulation and content dynamics. Key words: carbohydrates, climate change, Coffea, drought, extreme temperatures, stress | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlin | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.contributor.consultant | Lipavská, Helena | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
dc.identifier.lisID | 990021894160106986 | |