Srovnání příjmu potravy pacientů s metabolickým syndromem s a bez jaterní steatózy/steatohepatidy
The food intake comparison of the patients with the metabolic syndrome with or without hepatosteatosis/steatohepatitis
bakalářská práce (NEOBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/95616Identifikátory
SIS: 184948
Kolekce
- Kvalifikační práce [4532]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Meisnerová, Eva
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
17. 1. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Neprospěl
Klíčová slova (česky)
steatóza, steatohepatitida, játra, metabolický syndrom, inzulinová rezistenceKlíčová slova (anglicky)
steatosis, steatohepatitis, liver, metabolic syndrome, insulin resistanceÚvod: Úkolem této bakalářské práce je porovnat příjem potravy u pacientů s metabolickým syndromem, kteří mají k tomuto onemocnění přidružené buď prosté nealkoholové ztučnění jater (steatóza, angl. zkratka NAFLD - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) nebo zánětlivou komponentu v podobě steatohepatitidy (angl. zkratka NASH- Non-Alcoholic Steatohepattis). Cíle: Hlavním předmětem a cílem bakalářské práce bude sledovat rozdíl ve stravování čtyř různých skupin pacientů. První dvě skupiny budou tvořit pacienti s metabolickým syndromem se steatózou a metabolickým syndromem se steatohepatitidou. Třetí skupina je složena ze dvou pacientů s metabolickým syndromem bez rozvoje steatózy. Čtvrtou skupinou jsou zdraví jedinci s normálním BMI i lidé s prostou obezitou bez metabolických poruch. Tato práce se dělí na dvě části, část teoretickou a část praktickou. V teoretické části se seznámíme s definicí, příčinami, jednotlivými složkami, komplikacemi a s preventivními a léčebnými opatřeními u metabolického syndromu. V další části se zaměřím na patofyziologii jater a na vymezení pojmů nealkoholová steatóza a steatohepatitida. Metody: V praktické části se zaměřím na kvantitativní výzkum formou dotazníků na ambulancích IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kam docházejí pacienti, kteří splňují...
The aim of this bachelor thesis is to compare the food intake in patients with metabolic syndrome, who suffer from non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) or non-alcoholic steatohepatitis (NASH). The main aim of this bachelor thesis is to find out differences in the diet of different groups of patients comprising patients with simple obesity, patients with metabolic syndrome without steatosis, patients with metabolic syndrome with steatosis and patients with metabolic syndrome complicated by steatohepatitis. This thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part introduces metabolic syndrome, its definition, occurrence, etiology, complications and its prevention and treatment. The topics about pathophysiology of the liver and the definition of non-alcoholic fatty liver disease or non-alcoholic steatohepatitis are also covered. Methods: The practical part is a quantitative research in the form of questionnaires made at the 4th Internal Department at the General University Hospital in Prague. The patients met the criteria of the mentioned symptoms or diseases. The thesis compares the data from literature with the responses of the patients. We explored the question of the diet composed for example by regular intake of fermented milk products, selenium, green tea or...