Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře
Evaluation of the nutritional subtrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/95187Identifiers
Study Information System: 199498
Collections
- Kvalifikační práce [6673]
Author
Advisor
Referee
Herink, Josef
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
15. 2. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kamil Beil Konzultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatizovaných pacientů na jednotce intenzivní péče, protože tyto souvislosti nejsou dosud zcela známé. Studie zahrnovala vyšetření 14 pacientů v kritickém stavu (11 mužů a 3 ženy). Jejich průměrný věk byl 45,29 ± 17,67 roků. Vyšetření probíhalo nejméně 4 hodiny od podání nutriční podpory. Energetický výdej a oxidace nutričních substrátů byly měřeny nepřímou kalorimetrií za standardních podmínek. Pro určení hodnot převodnění byla využita metoda bioimpedanční analýzy pomocí monitoru složení těla. Z relativně velkého množství výsledků bylo prokázáno, že příjem energie v kcal · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,01254664; r = -0,646108), sacharidů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,0107968; r = -0,6563097), proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,001696631; r = -0,7576163) snižoval oxidaci proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 , které organizmus nevyužival jako zdroj energie, ale s velkou...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kamil Beil Consultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the nutritional substrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support The aim of this study was to determine and demonstrate the influence of nutritional support on energy expenditure and nutritional substrate oxidation in polytrauma patients in the intensive care unit, because is not well known. The study was performed on 14 patients in critical condition (11 men and 3 women). Their mean age was 45,29 ± 17,67 years. Examinations were obtained after at least 4 hours nutritional support administration. Energy expenditure and nutritional substrate oxidation were measured by indirect calorimetry under standard condition. Bioimpedance analysis using body composition monitor was used to determine values overhydration. From a relatively large number of results was demonstrated that the intake of energy in kcal · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0125; r = -0,6461), carbohydrates in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0108; r = -0,6563), proteins in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0017; r = -0,7576) reduces protein oxidation in g · kg-1 · 24 hours-1 which the body did not use as...