dc.contributor.advisor | Hronek, Miloslav | |
dc.creator | Beil, Kamil | |
dc.date.accessioned | 2020-09-22T19:43:53Z | |
dc.date.available | 2020-09-22T19:43:53Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/95187 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kamil Beil Konzultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatizovaných pacientů na jednotce intenzivní péče, protože tyto souvislosti nejsou dosud zcela známé. Studie zahrnovala vyšetření 14 pacientů v kritickém stavu (11 mužů a 3 ženy). Jejich průměrný věk byl 45,29 ± 17,67 roků. Vyšetření probíhalo nejméně 4 hodiny od podání nutriční podpory. Energetický výdej a oxidace nutričních substrátů byly měřeny nepřímou kalorimetrií za standardních podmínek. Pro určení hodnot převodnění byla využita metoda bioimpedanční analýzy pomocí monitoru složení těla. Z relativně velkého množství výsledků bylo prokázáno, že příjem energie v kcal · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,01254664; r = -0,646108), sacharidů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,0107968; r = -0,6563097), proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,001696631; r = -0,7576163) snižoval oxidaci proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 , které organizmus nevyužival jako zdroj energie, ale s velkou... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kamil Beil Consultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the nutritional substrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support The aim of this study was to determine and demonstrate the influence of nutritional support on energy expenditure and nutritional substrate oxidation in polytrauma patients in the intensive care unit, because is not well known. The study was performed on 14 patients in critical condition (11 men and 3 women). Their mean age was 45,29 ± 17,67 years. Examinations were obtained after at least 4 hours nutritional support administration. Energy expenditure and nutritional substrate oxidation were measured by indirect calorimetry under standard condition. Bioimpedance analysis using body composition monitor was used to determine values overhydration. From a relatively large number of results was demonstrated that the intake of energy in kcal · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0125; r = -0,6461), carbohydrates in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0108; r = -0,6563), proteins in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0017; r = -0,7576) reduces protein oxidation in g · kg-1 · 24 hours-1 which the body did not use as... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře | cs_CZ |
dc.type | rigorózní práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-02-15 | |
dc.description.department | Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 199498 | |
dc.title.translated | Evaluation of the nutritional subtrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support | en_US |
dc.contributor.referee | Herink, Josef | |
dc.identifier.aleph | 002175676 | |
thesis.degree.name | PharmDr. | |
thesis.degree.level | rigorózní řízení | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | rigorózní práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kamil Beil Konzultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatizovaných pacientů na jednotce intenzivní péče, protože tyto souvislosti nejsou dosud zcela známé. Studie zahrnovala vyšetření 14 pacientů v kritickém stavu (11 mužů a 3 ženy). Jejich průměrný věk byl 45,29 ± 17,67 roků. Vyšetření probíhalo nejméně 4 hodiny od podání nutriční podpory. Energetický výdej a oxidace nutričních substrátů byly měřeny nepřímou kalorimetrií za standardních podmínek. Pro určení hodnot převodnění byla využita metoda bioimpedanční analýzy pomocí monitoru složení těla. Z relativně velkého množství výsledků bylo prokázáno, že příjem energie v kcal · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,01254664; r = -0,646108), sacharidů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,0107968; r = -0,6563097), proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,001696631; r = -0,7576163) snižoval oxidaci proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 , které organizmus nevyužival jako zdroj energie, ale s velkou... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kamil Beil Consultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the nutritional substrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support The aim of this study was to determine and demonstrate the influence of nutritional support on energy expenditure and nutritional substrate oxidation in polytrauma patients in the intensive care unit, because is not well known. The study was performed on 14 patients in critical condition (11 men and 3 women). Their mean age was 45,29 ± 17,67 years. Examinations were obtained after at least 4 hours nutritional support administration. Energy expenditure and nutritional substrate oxidation were measured by indirect calorimetry under standard condition. Bioimpedance analysis using body composition monitor was used to determine values overhydration. From a relatively large number of results was demonstrated that the intake of energy in kcal · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0125; r = -0,6461), carbohydrates in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0108; r = -0,6563), proteins in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0017; r = -0,7576) reduces protein oxidation in g · kg-1 · 24 hours-1 which the body did not use as... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990021756760106986 | |