Show simple item record

Evaluation of the nutritional subtrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorBeil, Kamil
dc.date.accessioned2020-09-22T19:43:53Z
dc.date.available2020-09-22T19:43:53Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/95187
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kamil Beil Konzultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatizovaných pacientů na jednotce intenzivní péče, protože tyto souvislosti nejsou dosud zcela známé. Studie zahrnovala vyšetření 14 pacientů v kritickém stavu (11 mužů a 3 ženy). Jejich průměrný věk byl 45,29 ± 17,67 roků. Vyšetření probíhalo nejméně 4 hodiny od podání nutriční podpory. Energetický výdej a oxidace nutričních substrátů byly měřeny nepřímou kalorimetrií za standardních podmínek. Pro určení hodnot převodnění byla využita metoda bioimpedanční analýzy pomocí monitoru složení těla. Z relativně velkého množství výsledků bylo prokázáno, že příjem energie v kcal · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,01254664; r = -0,646108), sacharidů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,0107968; r = -0,6563097), proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,001696631; r = -0,7576163) snižoval oxidaci proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 , které organizmus nevyužival jako zdroj energie, ale s velkou...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kamil Beil Consultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the nutritional substrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support The aim of this study was to determine and demonstrate the influence of nutritional support on energy expenditure and nutritional substrate oxidation in polytrauma patients in the intensive care unit, because is not well known. The study was performed on 14 patients in critical condition (11 men and 3 women). Their mean age was 45,29 ± 17,67 years. Examinations were obtained after at least 4 hours nutritional support administration. Energy expenditure and nutritional substrate oxidation were measured by indirect calorimetry under standard condition. Bioimpedance analysis using body composition monitor was used to determine values overhydration. From a relatively large number of results was demonstrated that the intake of energy in kcal · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0125; r = -0,6461), carbohydrates in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0108; r = -0,6563), proteins in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0017; r = -0,7576) reduces protein oxidation in g · kg-1 · 24 hours-1 which the body did not use as...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpořecs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-02-15
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId199498
dc.title.translatedEvaluation of the nutritional subtrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional supporten_US
dc.contributor.refereeHerink, Josef
dc.identifier.aleph002175676
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kamil Beil Konzultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení oxidace nutričních substrátů a energetického výdeje u polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatizovaných pacientů na jednotce intenzivní péče, protože tyto souvislosti nejsou dosud zcela známé. Studie zahrnovala vyšetření 14 pacientů v kritickém stavu (11 mužů a 3 ženy). Jejich průměrný věk byl 45,29 ± 17,67 roků. Vyšetření probíhalo nejméně 4 hodiny od podání nutriční podpory. Energetický výdej a oxidace nutričních substrátů byly měřeny nepřímou kalorimetrií za standardních podmínek. Pro určení hodnot převodnění byla využita metoda bioimpedanční analýzy pomocí monitoru složení těla. Z relativně velkého množství výsledků bylo prokázáno, že příjem energie v kcal · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,01254664; r = -0,646108), sacharidů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,0107968; r = -0,6563097), proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 (p = 0,001696631; r = -0,7576163) snižoval oxidaci proteinů v g · kg-1 · 24 hod-1 , které organizmus nevyužival jako zdroj energie, ale s velkou...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kamil Beil Consultant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the nutritional substrates oxidation and energy expenditure in polytrauma patients on nutritional support The aim of this study was to determine and demonstrate the influence of nutritional support on energy expenditure and nutritional substrate oxidation in polytrauma patients in the intensive care unit, because is not well known. The study was performed on 14 patients in critical condition (11 men and 3 women). Their mean age was 45,29 ± 17,67 years. Examinations were obtained after at least 4 hours nutritional support administration. Energy expenditure and nutritional substrate oxidation were measured by indirect calorimetry under standard condition. Bioimpedance analysis using body composition monitor was used to determine values overhydration. From a relatively large number of results was demonstrated that the intake of energy in kcal · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0125; r = -0,6461), carbohydrates in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0108; r = -0,6563), proteins in g · kg-1 · 24 hours-1 (p = 0,0017; r = -0,7576) reduces protein oxidation in g · kg-1 · 24 hours-1 which the body did not use as...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990021756760106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV