Pivovarnictví a sladovnictví jako zdroj obživy církevních a světských statků v období od svých počátků až do doby svého vrcholného rozkvětu před třicetiletou válkou Konventní pivovar Vyšší Brod
Brewing and malting as a source of livelihood of church and worldly possessions in the period from its inception until its peak of prosperity before the Thirty Years War Conventional brewery Vyšší Brod
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/92399Identifiers
Study Information System: 163946
Collections
- Kvalifikační práce [2773]
Author
Advisor
Referee
Lášek, Jan Blahoslav
Faculty / Institute
Hussite Theological Faculty
Discipline
Orthodox Theology
Department
Information is unavailable
Date of defense
27. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Husitská teologická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Pivo - pivovarnictví - pivovar - slad - sladovník - cech - klášter - právo - konventKeywords (English)
Beer - brewing - brewery - malt - Malt - guild - monastery - kings city - law - conventTato diplomová práce pojednává o pivovarnictví a sladovnictví jako o způsobu obživy církevních a světských statků na území království českého. Tato práce si dále klade za cíl ukázat náš tradiční a téměř národní nápoj, jako důležitou součást naší kultury a tradice. Chce představit pivo nikoliv jen jako alkoholický nápoj, ale hlavně jako obchodní artikl, jehož výroba a obchodování s ním bylo zdrojem vysokého příjmu financí nejen do pokladen měst a šlechty, ale především do pokladen církevních. Jako příklad církevního pivovaru byl zvolen konventní pivovar ve Vyšším Brodě. První kapitola práce se pokouší přiblížit historii vaření piva. Práce si neklade za cíl popsat historii vzniku piva, ale zaměřit se na první zmínky o něm a na výrobní postupy, které byly používány od nejstarších kultur, jako byla např. mezopotamská, babylonská nebo egyptská až po nám nejbližší kulturu slovanskou. Další kapitola se snaží zmapovat výrobu piva a boj o ni na území Koruny české v období jejího vzestupu, rozkvětu a mírného úpadku v polovině sedmnáctého století. Poslední kapitola je zaměřena na konventní pivovar ve Vyšším Brodě, který byl zvolen jako charakteristická ukázka hodící se k zvolenému tématu a především jako památka zasluhující pozornost.
This diploma thesis deals with brewing and malting as a way of livelihood of ecclesiastical and secular goods in the territory of the Czech kingdom. This work is also aimed at showing our traditional and national beverage as an important part of our culture and tradition. It wants to introduce beer not only as an alcoholic beverage, but mainly as a business article. Its production and trading with it has been a source of high income not only in the treasuries of cities and nobility, but also in the treasuries of the church. As an example of the Church Brewery, the Conventional Brewery was chosen in Vyšší Brod. The first chapter of the work attempts to show the history of beer brewing closer. The thesis does not aim to describe the history of beer production, but to focus on the first references to it and the production methods used from the oldest cultures, such as Mesopotamian, Babylonian or Egyptian, to our closest Slavonic culture. Another chapter tries to map the production of beer and the struggle for it on the territory of the Czech Crown in the period of its rise, prosperity and mild decline in the middle of the seventeenth century. The last chapter is focused on the Conventional Brewery in Vyšší Brod, which was chosen as a characteristic example for the selected theme and above all as a monument...