Výživa v dětství ve vztahu k utváření sociálních rolí a zdravotnímu stavu velkomoravské populace
Childhood diet in relation to the determination of social roles and health status in Great Moravian population
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/91224Identifikátory
SIS: 173189
Kolekce
- Kvalifikační práce [19966]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Drtikolová Kaupová, Sylva
Oponent práce
Kovačiková, Lenka
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Antropologie a genetika člověka
Katedra / ústav / klinika
Katedra antropologie a genetiky člověka
Datum obhajoby
11. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
stabilní izotopy, rekonstrukce stravy, Velká Morava, středověk, dětství, zdravotní stav, socio-ekonomická stratifikaceKlíčová slova (anglicky)
Stable isotopes, Dietary reconstruction, Great Moravia, Middle Ages, Childhood, Health, Socio-economical stratificationTato práce se věnuje rekonstrukci stravy na základě relativních poměrů stabilních izotopů uhlíku a dusíku v kolagenu z kostních a zubních vzorků. Materiálem využitým v této práci je 46 dospělých jedinců, z kosterního souboru od VI. kostela v Mikulčicích z období Velkomoravské říše (9. - 10. stol.). Izotopové hodnoty jsou zpracovávány v souvislosti s utvářením sociálních rolí a zdravotním stavem. U populačního vzorku byl sledován výskyt, případně míra závažnosti vybraných nespecifických stresových ukazatelů a patologií (Cribra orbitalia, zubní kazy, kazivost chrupu, lineární hypoplázie zubní skloviny, opotřebení chrupu, délka stehenních kostí). Na základě výsledků izotopové analýzy bylo zjištěno, že strava této populace byla založena především na terestrických zdrojích potravy a obsahovala jak živočišné proteiny, tak rostlinné složky, které pocházely jak ze skupiny C3, tak C4 rostlin. Významnou součást jídelníčku velkomoravských Slovanů tvořilo proso, které bylo ve větší míře konzumováno v období dětství. Získané údaje podporují hypotézu prosa jako "potraviny starých Slovanů" (Reitsema and Kozlowski, 2013). Byly prokázány významné rozdíly ve složení stravy na základě socio-ekonomické stratifikace obyvatelstva, které se utvářely již v období dětství (vysoce postavení jedinci konzumovali signifikantně...
This study is focused on dietary reconstruction according to stable isotope analysis of carbon and nitrogen in bone and tooth collagen. The material used for this study is represented by set of 46 skeletons of adult individuals from 6th church's burial site in Mikulčice, which belong to the Great Moravian era (9th -10th century). Isotopic values are discussed in relation to the formation of social roles and health status. The presence and eventually degree of severity of some non-specific stress indicators and pathologies (Cribra orbitalia, presence of tooth caries, caries intensity, linear enamel hypoplasias, dental wear and length od femur) was observed. The results of isotopic analysis suggest, that diet in this population sample was based on terrestrial sources, both animal and plant protein. Plants in Great Moravian diet belonged to C3 and C4 group. C4 group of plants in Mikulčice was represented by millet (Panicum miliaceum), which supports the hypothesis of "Millet - typical crop of old Slavs" (Reitsema and Kozlowski, 2013). Millet was consumed mainly in childhood. Significant differences between diets of high social class and rest of population was found with people of higher social rank consuming more animal protein. These differences were created in childhood and persisted to adulthood....