Zhodnocení výživy reprezentačních a rekreačních vytrvalostních běžců
Evaluation nutrition of representative and recreational endurance runners
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90318Identifikátory
SIS: 184835
Kolekce
- Kvalifikační práce [4583]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Martinča, Jozef
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
5. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
běh, vytrvalost, výkon, sportovní výživa, jídelníčekKlíčová slova (anglicky)
run, endurance, performance, sport nutrition, dietTato závěrečná práce je zaměřena na zhodnocení výživy reprezentačních a rekreačních vytrvalostních běžců. První část je zaměřena teoreticky. Pojednává se zde o obecných pojmech, jejichž znalost je pro pochopení této práce velmi důležitá. Od obecných pojmů práce přechází ke specifické sportovní výživě zaměřené na vytrvalostní zátěž. Praktická část hodnotí výsledky získané od respondentů. Jedná se o rozbor čtyřdenního jídelníčku u dvou skupin s následným srovnáním a zhodnocením. Zástupci první skupiny jsou reprezentační vytrvalostní běžci. Jídelníčky respondentek, které se závodně věnují vytrvalostnímu sportu, konkrétně orientačnímu běhu jsou srovnávány se skupinou rekreačních běžců. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, zda se stravovací zvyklosti reprezentačních vytrvalostních běžců a rekreačních běžců liší a pokud ano, tak do jaké míry. Klíčová slova: běh, vytrvalost, výkon, sportovní výživa, jídelníček
This bachelor thesis focused on the comparison nutrition of representative and recreational endurance runners. First part is theoretical. It deals with general concepts which are very important for understanding entire work. From general concepts it goes to specific sport nutrition focused on endurance. Practical part evaluates results, which were obtained from respondents. This is an analysis of four-day diet in two groups of people, followed by comparison and evaluation. Respondents from first group are representative endurace runners. Diets of respondents, which compete at high level in endurance sports,specially orienteering, are compared with group of recreational runners. Main objective of this work was to find out whether eating habits of representative endurance runners and recreational runners are different, if so, to what measure. Key words: run, endurance, performance, sport nutrition, diet